- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Премијер Белорусије: У свету су у току тектонске промене

© AFP 2023 / Kirill KudryavtsevЗастава Белорусије
Застава Белорусије - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2022
Пратите нас
Гласине да Минск жели да успостави контакте са Западом су инсинуације које су се чуле након именовања новог министра спољних послова Белорусије Сергеја Алејника, изјавио је премијер Белорусије Сергеј Головченко.

„Још се није ни осушило мастило на указу шефа државе, а већ су почеле инсинуације, да Белорусија тражи пут на Запад, именовањем новог министра. Таквои закључци се доносе на основу биографије Сергеја Алејника. Истина је да је он много радио на западу“, изјавио је Головченко приликом представљања новог министра иностраних послова Белорусије.

Додао је да Белорусија не тражи пут на Запад, позвао Запад да потражи пут ка Белорусији и нагласио да није Белорусија прекидала везе, није она имала непријатељске акције, нити је уводила санкције и забране, већ Запад.
Белоруски премијер је нагласио да се у светској политици дешавају тектонске промене.

„Наравно, да је у тој ситуацији било недопустиво да се буде само посматрач, потребно је покушати да се активно утиче на догађаје у интересу наше земље. Зато, у раду министарства у свим областима не би требало да се показује инертност и да се наступа без иницијативе. Темпо и методе рада, које су се пре неколико година условно сматрале задовољавајућим, данас су неприхватљиве“, изјавио је Головченко.

Белоруски премијер је нагласио да је потребно бити испред догађаја, анализирати све аспекте спољних претњи и развити нестандардна решења за њихово спречавање.
Алејник је обећао да ће посебну пажњу посветити теми превазилажења западних санкција и закључио да би требало наставити преоријентацију белоруског извоза са Запада и Украјине на алтернативна тржишта.
Нови министар спољних послова Белорусије Сергеј Алејник - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
РУСИЈА
"Неће вам бити лако": Лукашенко именовао новог шефа дипломатије Белорусије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала