Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Специјалци да се повуку са севера КиМ да би се сачувао мир“: Порука српског Кризног штаба /видео/

© AP Photo / Bojan SlavkovicКосовска полиција
Косовска полиција - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2022
Пратите нас
Да би се сачувао мир, потребно је да се специјалци тзв. косовске полиције неодложно повуку са севера Косова и Метохије, поручио је потпредседник Српске листе Игор Симић после седнице Кризног штаба на којој је разматрана тренутна ситуација у покрајини.
„Очигледно је да њихово присуство, пре свега у мешовитим срединама у северној Косовској Митровици, изазива страх међу нашим грађанима, јер се до зуба наоружани специјалци албанске националности шетају поред домова наших грађана, заустављају их, малтретирају, претресају возила. Имамо ситуацију да људи не могу нормално да изађу из својих дворишта и потребно је да се најхитније те јединице повуку, јер не доприносе миру на овим просторима”, истакао је Симић.
Симић је изразио захвалност свим грађанима који су одлучни да остану и опстану на тим просторима и који су, како је навео, спремни да бране своје право на постојање и право да живе нормалан живот у 21. веку.

„Свакога дана на барикадама је све већи број људи зато што су пре свега свесни да је, нажалост, ово реакција Срба на оно што Приштина жели, а то је протеривање нашег народа са ових простора и ми још једном апелујемо на грађане да остану истрајни, али суздржани и да поштују пре свега међународне представнике Еулекса и Кфора који се налазе на терену и овде су присутни у складу са међународним споразумима“, рекао је Симић.

На седници су разматране и активности у оквиру Скупштине општине Северна Митровица, која је данас конституисала нову скупштину.
„На седници Кризног штаба разматрали смо и данашње активности СО Северна Митровица, некакве нове већине која је успостављена и невероватно је да у општини, у којој је 95 одсто Срба, нову скупштинску већину чине искључиво Албанци. Такву одлуку сматрамо нелегалном и нелигитимном и у том смислу је апсолутно не прихватамо. Као што не прихватамо и нелегалну и противзакониту пресуду нашем брату Ивану Тодосијевићу без иједног доказа, јер је он, само зато што је Србин, осуђен на затворску казну због изговорене речи“, казао је Симић.
Зграда општине у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2022
СРБИЈА
Албанци насилно преузели власт у Косовској Митровици, Неџат Угљанин председник општине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала