- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Шпигл“: Бундесвер није у стању да испуњава обавезе НАТО-а

© AFP 2023 / Christof StacheНемачки војник
Немачки војник - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2022
Пратите нас
Министарка одбране Немачке Кристина Ламбрехт признала је да Бундесвер (Оружане снаге Немачке) тренутно не може у потпуности да испуњава своје обавезе у оквиру НАТО, објавило је издање „Шпигл“, позивајући се на поверљиви извештај Комитета за одбрану.

У документу се наводи да је у овом моменту спремност за извршавање затака Алијансе, као што је, на пример, јачање њеног источног крила, у принципу, обезбеђена, иако „делимично и са ограничењима“.

Поред тога, у извештају се наводи да Бундесвер има проблем са распоређивањем НАТО снага за брзо реаговање током следеће године.
Као пример истиче се присуство контингента Северноатлантске алијансе у Литванији, где Бундесвер, заједно са другим НАТО партнерима, формира такозвану борбену бригаду.
Поред тога, „Шпигл“ истиче да могу да настану проблеми са распоређивањем снага Бундесвера у Словачкој.
Недостаци Оружаних снага Немачке који се помињу у извештају, не тичу се само мисије у иностранству.
Они постоје и кад је у питању безбедност ваздушног простора изнад Немачке.
Конкретно, постоје значајни знаци застарелости копнених система, укључујући радаре за ваздушни простор, ваздушне радиостанице или софтвер за командне пунктове.
Мада би „застарели системи“ обезбедили оперативну готовост, у извештају упозоравају да би се у будућности могла очекивати „повећана учесталост кварова“ у раду технике.
Претходно је немачка министарка одбране Кристина Ламбрехт била на удару опозиције и коалиционих партнера. Немачки „Велт“ тврди да немачка војска има муниције за само пар сати борбе, док „Политико“ наводи како је министар финансија Кристијан Лиднер одбио захтев Ламбрехтове за новац којим би муниција била купљена.
Војници почасне страже немачких снага Бундесвера - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2022
СВЕТ
Немачки канцелар: Од 2025. за потребе НАТО у приправности 30.000 војника Бундесвера
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала