- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Убиства и тортура: Први сведок дао исказ о злочину у Добровољачкој

© Фото : Youtube/slavicnet/PrintscreenНапад на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године
Напад на колону ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву 1992. године - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2022
Пратите нас
Доказни поступак против Ејупа Ганића и још девет некадашњих муслиманских војних, полицијских и политичких функционера оптужених за ратни злочин у сарајевској Добровољачкој улици почео је после три одлагања.
Први сведок Драшко Ђурић, учесник колоне ЈНА у повлачењу из Сарајева, сведочио је о убиствима војника, официра и цивила у служби ЈНА, која су се дешавала у Добровољачкој 3. маја, али и дан раније испред Команде друге војне области на Бистрику.
Ђурић је испричао да је колона војника и цивила запослених у ЈНА нападнута 3. маја 1992. године, а да су они који су одведени у салу ФИС-а претучени и да је вршена тортура над резервистима и официрима.
Осим Ганића, оптужница терети и Заима Бацковића, Хамида Бахту, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушину, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишку да су 3. маја 1992. године у Сарајеву напали небрањену мешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, која је била под пратњом мировних снага УН и која се повлачила у складу са договором са сарајевским властима.
Они су оптужени да су у оквиру својих функција и овлашћења у војним, полицијским и цивилним структурама, заједно са подређенима, планирали, подстрекавали и извршили овај напад.
Оптужница их терети и да нису спречили убиства и рањавања војника и цивила, да су пропустили да казне извршиоце убистава и рањавања, мучили и нечовечно поступали према заробљеним војницима, да нису спречили нити казнили извршиоце, те да су помагали починиоцима након извршеног злочина, преноси РТРС.
Суђење ће бити настављено 21. децембра. Тужилаштво је најавило да ће исказе дати 277 сведока.
Током два дана обухваћена случајем Добровољачка, убијена су 42 официра, војника и цивила, док је 71 рањен.
Паљење свећа погинулим војницима у Добровољачкој у Сарајеву - Sputnik Србија, 1920, 26.10.2022
РЕГИОН
Настављено суђење за „Добровољачку“: Тужилац тврди да ће доказати злочин против војника ЈНА и цивила
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала