- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Уништени трамвајски депо у Маријупољу - Sputnik Србија

УЖИВО Руска амбасада: Испорука система "Патриот" Кијеву била би провокација, последице непредвидиве

Пратите нас
У току је 294. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. У Доњецкој Народној Републици су израчунали да им је Кијев нанео штету која се мери око 20 милијарди долара. Како јавља Си-Ен-Ен, Америка може послати системе „Патриот“ у Украјину.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:28 14.12.2022
Амбасада Русије у САД саопштила је да би евентуална испорука система "Патриот" Украјини представљала провокацију са непредвидивим последицама. Тиме се стварају нови ризици по глобалну безбедност, наводе у амбасади и истичу да су САД одговорне за ескалацију конфликта.
21:24 14.12.2022
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 14.12.2022
РУСИЈА
Небензја: Запад довео Европу на ивицу сукоба
19:32 14.12.2022
У Запорошкој области је откривено велико складиште оружја и муниције, саопштио је лидер Чеченије Рамзан Кадиров на Телеграм каналу.
„Борци специјалних јединица 'Ахмат-Крепост' и 'Ахмат-Грозни', заједно са припадницима дагестанских Снага за брзо реаговање 'Јастреб', открили су велику залиху оружја и муниције током чишћења терена у Запорошкој области“, саопштио је Кадиров.
Како је истакао, „неонацисти су вероватно припремали саботажу која је могла да доведе до трагичних последица“.
Оружје је преузела руска војска.
18:49 14.12.2022
Генерални секретар УН Антонио Гутереш разговарао је телефоном са украјинским лидером Владимиром Зеленским о будућности црноморске пшеничне иницијативе, саопштио је портпарол генералног секретара Стефан Дижарик.
17:48 14.12.2022
Бела кућа није потврдила спремност да систем "Патриот" укључи у следећи пакет помоћи Украјини.
17:18 14.12.2022
Према наводима медија, Сједињене Државе би сутра могле да уведу санкције против директора "Норникела" Владимира Потањина и још неких његових компанија. Санкције би, између осталих, могле да погоде "Росбанку".
15:54 14.12.2022
Припадници одреда „Одважни“, централног војног округа, одбили су неколико напада украјинске војске на потезу Сватово-Кремена уз помоћ борбених возила за подршку тенковима „Терминатор“, извештава репортер Спутњика.
„Ситуација је даље напета , али држимо лину фронта. Користимо артиљерију за уништавање упоришта противника, тенкове, системе ‘Сонцепек’. ‘Терминатор’нам је помогао да одбијемо неколико напада, буквално је натерао противника у бекство“, рекао је један од бораца.
15:39 14.12.2022
На Доњецк је са украјинских положаја испаљено 13 пројектила калибра 155 милиметара који користе снаге НАТО.
15:35 14.12.2022
Амерички председник Џозеф Бајден могао би да да сагласност да се Украјини испоруче ракетни системи земља-ваздух „Патриот“ тек када Пентагон одговори на сва питања о припреми украјинске војске за примену тог оружја, његовом одржавању, легалној основи за испоруку система и последицама по борбену готовост самих Сједињених Држава, пише „Вашингтон пост“ позивајући се на изворе у администрацији.
Подсетимо, медији су раније објавили да би Америка ускоро могла да објави да ће Кијеву испоручити ове системе.
Заменик председника руског Савета безбедности Дмитриј Медведев рекао је да ако се то догоди, ако „Патриот“ буде испоручен заједно са особљем НАТО, одмах ће постати легитимни циљ Оружаних снага Русије.
13:07 14.12.2022
Најважније из новог брифинга Министарства одбране Русије:
• Оружане снаге Русије су током офанзиве преузеле контролу над главним делом насеља Водјаное на подручју Доњецка;
• Руска војска ликвидирала је око 100 украјинских војника на подручју Купјанска у Харковској области;
• Руске снаге одбиле су контранапад четири јуришне групе Оружаних снага Украјине јужно од Доњецка;
• Припадници Оружаних снага Русије уништили су командни центар оперативно-тактичке групе Оружаних снага Украјине Лиман на подручју Краматорска у ДНР;
• Руски војници напали су колоне Оружаних снага Украјине у ДНР како би онемогућили пребацивање непријатељске резерве,
• Оружане снаге Русије спречиле су контранапад три јуришне групе украјинских снага, које су се кретале у правцу два насеља у ЛНР.
12:34 14.12.2022
Украјински војници одбијају наређења и оштећују своје тенкове, рекао је на Првом каналу Андриј Марочко, официр Народне милиције ЛНР.
"Ситуација која се развија на линији раздвајања је, једноставно, ужасна за украјинске танкисте. Прексиноћ се појавила информација да су поново почели случајеви када оклопне групе једноставно одбијају да испуњавају наређења у подручју Артемивска", саопштила је војска.
Марочко је додао да украјинска војска углавном користи застареле тенкове Т-64.
11:39 14.12.2022
Портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је да ће за Русију амерички ракетни системи „Патриот“ које Вашингтон планира да испоручи Украјини, представљати легитимне мете.
Истовремено, додао је да ипак треба сачекати званичну информацију о испорукама ових система Кијеву.
11:36 14.12.2022
11:20 14.12.2022
Кремљ није добио никакве предлоге за божићно примирје у Украјини, изјавио је прес-секретар председника РФ Дмитриј Песков.
„Не, ни од кога нису добијени предлози и таква тема није на дневном реду“, рекао је он новинарима, одговарајући на питање да ли руске власти разматрају могућност божићног или новогодишњег примирја и да ли су спремни да одговори ако такав предлог дође из Кијева.
09:48 14.12.2022
У Запорожју и Дњепропетровску одјекнула је серија експлозија, пишу украјински телеграм-канали.
Наводно, напад је изведен дроновима. Мете су били инфраструктурни објекти.
09:15 14.12.2022
Украјински војници су током протеклог дана изгубили око 65 људи и више од двадесет комада технике у борбама на територији Луганске Народне Републике, објавила је Народна милиција ЛНР на свом Телеграм каналу.
„У току протеклог дана, током активних офанзивних дејстава јединица Народне милиције ЛНР, непријатељ је претрпео велике губитке у људству и војној техници. Ликвидирано је око 65 људи, док су уништена два тенка, три оклопна транспортера, артиљеријско оруђе, 17 јединица специјалне технике“, наводи се у саопштењу.
08:59 14.12.2022
Испоруке наоружања НАТО-а за подршку Оружаних снага Украјине неће престати док се руте снабдевања не униште, изјавио је бивши амбасадор Луганске Народне Републике у Москви Родион Мирошник телевизији "Соловјов уживо".

„На снабдевање оружјем утицаће само уништавање логистичких токова, односно оних који сада пролазе кроз Западну Украјину и преко којих се, нажалост, масовно испоручује оружје у Донбас“, рекао је он.

Мирошник је такође додао да се украјинске јединице постепено повлаче са својих позиција на Артјомовском и Соледарском правцу. И јасно је да ће се Украјина ипак отићи повући“, рекао је он.
08:00 14.12.2022
Украјина због неуспеха на војном пољу припрема провокације у правцу Сватовског, изјавио је за Спутњик официр Народне милиције Луганске Народне Републике Андреј Марочко, позивајући се на обавештајне податке.

"С обзиром да већ дуго време воде неуспешне операције у правцу Сватовског, обавештајне службе САД и Кијева предлажу покретање терористичких активности у овој области. Државне институције, цивилни инфраструктурни објекти и логистичке петље могу постати мете саботаже", рекао је саговорник агенције.

07:36 14.12.2022
И даље се чују звуци за узбуну у Кијевској и Житомирској области.
07:20 14.12.2022
Током ноћи су одјекнуле експлозије у Кијеву. У граду је објављена ваздушна узбуна.
Градоначелник Кијева Виталиј Кличко саопштио је да је оборено 10 дронова-камиказа изнад града.
Према прелиминарним информацијама, две административне зграде у центру града су оштећене.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала