- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајден креће у „поход“ на Африку — шта ће рећи Кина

© AP Photo / Susan WalshЏозеф Бајден
Џозеф Бајден  - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2022
Пратите нас
Председник САД Џозеф Бајден најавио је данас, на састанку са лидерима Афричке континенталне зоне слободне трговине (АфЦФТА), споразум који би требало да ојача економске везе између Америке и афричких држава.
Обраћајући се лидерима АфЦФТА, на тродневном самиту у Вашингтону, Бајден је рекао да ће САД у будућности бити укљученије у економски раст Африке, преноси Ројтерс.
Амерички председник је открио да ће нови споразум са АфЦФТА-ом америчким компанијама отворити врата тржишту које броји 1,3 милијарде људи и потенцијалној трговинској размени у вредности од 3,4 билиона долара.
Како је навео, међу компанијама које су склопиле трговинске уговоре на самиту налазе се и информатички гиганти попут Генерал електрикса и Циско ситемса.
Амерички председник је рекао и да ће САД подржати пријем Афричке уније у Групу 20 великих економија, као сталну чланицу.
Бајденов састанак са лидерима АфЦФТА део је настојања Вашингтона да ојача везе са државама Африке у тренутку када Кина преузима економски примат на том континенту.
Кинеска трговина са афричким земљама око четири пута већа од оне које САД има са њима, а Пекинг на сваке три године више од две деценије одржава састанке на високом нивоу са афричким лидерима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала