- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик, Човић и Никшић потписали споразум о формирању власти на нивоу БиХ, неслагања око НАТО пута

© AP Photo / Amel EmricЗастава БиХ
Застава БиХ - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2022
Пратите нас
Лидери СНСД-а Милорад Додик, ХДЗ-а БиХ Драган Човић, СДП-а Нермин Никшић и њихови коалициони партнери потписали су у Сарајеву споразум који садржи смернице, начела и циљеве у извршној и законодавној власти на нивоу БиХ за период 2022-2026. године.
Потписивању споразума претходио је састанак Додика, Човића, Никшића и коалиционих партнера на којем је разговарано о формирању Савета министара и осталих структура власти на заједничком нивоу.
Додик је после потписивања споразума оценио да је неуобичајено брзо дошло до договора и консензуса, али и да постоје разлике у вези са НАТО.
Циљ потписаних смерница, начела и циљева у извршној и законодавној власти на нивоу БиХ је ефикасно формирање власти на заједничком нивоу, истакао је Додик и додао да треба да се формира и Савет министара.
Он је захвалио представницима „осморке“ на спремности за договор, наводећи да је у ранијем периоду СДА била та која је све блокирала и онемогућавала постизање консензуса, пренео је портал РТРС.
Човић је изразио очекивање да ће Савет министара бити формиран до краја године како би пажња могла да се усмери на пројекте који су витални за БиХ, Републику Српску и Федерацију БиХ.
„У четвртак очекујем завршетак приче о радним телима, о томе како ће изгледати Савет министара и свему што треба урадити да до краја године буде формиран Савет министара“, рекао је Човић.
Никшић је изјавио да су разлике, као што су евроинтеграције, остављене по страни и да су се фокусирали на оно око чега могу да се договоре на корист свих грађана у БиХ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала