- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Европска централна банка повећава рефернтну камату на 2 одсто

© AFP 2023 / Daniel ROLANDЗнак евра
Знак евра  - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2022
Пратите нас
Европска централна банка (ЕЦБ) одлучила се за мање повећање референтне камате на данашњој седници, подигавши кључну стопу са 1,5 на 2,0 посто.
Такође је саопштила да ће од почетка марта 2023. почети да смањује биланс стања у просеку за 15 милијарди евра месечно до краја другог квартала 2023, преноси Си-Ен-Би-Си.
ЕЦБ је најавила да ће у фебруару објавити више детаља о смањењу свог програма куповине обвезница (АПП) и да ће редовно изнова процењивати темпо смањења биланса како би била сигурна да је он у складу са њеном стратегијом монетарне политике.
Широко очекивано повећање стопе за 50 базних поена је четврто повећање кључне камате ЕЦБ ове године. У октобру и септембру је камату подигла за 75 базних поена, а у јулу за 50 базних поена, чиме су њене стопе изашле из негативне територије први пут од 2014.
„Управни савет процењује да ће каматне стопе и даље морати значајно да расту стабилним темпом да би достигле нивое који су довољно рестриктивни да обезбеде благовремени повратак инфлације на средњорочни циљ од 2,0 одсто“, наводи се у саопштењу ЕЦБ.
Председница ЕЦБ Кристин Лагард рекла је на конференцији за новинаре да треба очекивати даља повећања камате за 50 базних поена.
„Одржаћемо овај курс – неће бити довољно ударити и повући се", додала је она.
Лагардова је навела да су инфлаторни ризици и даље нагнути навише, напомињучи при томе могући раст плата вец́и од очекиваног и мере подршке влада које у коначном исходу подстичу тражњу у 19-чланој економији еврозоне.
У саопштењу ЕЦБ се наводи да такође се тренутно очекује да ће били каква рецесија бити "релативно краткотрајна и ниска", а Лагардова је истакла да је ниво незапослености у еврозони "најнижи".
Евро је из минуса од 0,5 посто према долару порастао за 0,4 процента након објаве саопштења ЕЦБ, али су европске акције у индексној корпи Стокс 600 пале за 2,4 посто.
Централна банка је такође саопштила да процењује да ће инфлација остати изнад циљаних 2,0 процента до 2025.
Сада предвиђа просечну инфлацију од 8,4 одсто у 2022. години, од 6,3 посто у 2023. години, 3,4 процента у 2024. и од 2,3 посто у 2025. години.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала