- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Европски парламент прогласио Голодомор у Украјини геноцидом

© AFP 2023 / JOHN THYSЗграда Европске комисије у Бриселу
Зграда Европске комисије у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2022
Пратите нас
Посланици Европског парламента су током пленарне седнице, која је одржана 12-15. децембра у Стразбуру, већином гласова усвојили резолуцију о проглашењу Голодомора у Украјини 1932-1933. године геноцидом, објављено је након гласања.
Документ је подржало 507 парламентараца, против је било 12, уздржано 17.
Резолуција Европског парламента по спољнополитичким питањима није правно обавезујућа, али друге европске институције морају да слушају мишљење европских посланика.

„Европски парламент проглашава Голодомор, глад која је вештачки изазвана 1932-1933. године, геноцидом над украјинским народом, која је усмерена на рушење социјалних основа украјинске нације, њене традиције, културе и националне самосвести“, пише у резолуцији Европског парламента.

Глад 1932. и 1933. године захватила је не само Украјину него све главне житне области Совјетског Савеза, међу којима су Северни Кавказ, Нижње и Средње Поволожје, знатан део Централно-черноземне области, Казахстан, Западни Сибир, Јужни Урал.
Према разним проценама, тада је од глади помрло између седам и осам милиона људи разних националности, од чега око 3,5 милиона у Украјини.
Вечернее небо над Бундестагом, Берлин - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2022
РУСИЈА
Наставља се демонизација Русије: Немачки Бундестаг прогласио Голодомор геноцидом над Украјинцима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала