Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Нова“ Украјина одриче се Русије, па мора и Србије: Понашају се као да су признали Косово

© AP Photo / Efrem LukatskyУкрајинска застава испред цркве Свете Софије у Кијеву
Украјинска застава испред цркве Свете Софије у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2022
Пратите нас
Као следбеница западне политике, Украјина ће се према Косову и Метохији односити као што се према Приштини односе западне земље. Међутим, званични Кијев још неће формално признати косовску независност. Ово је у колизији са ранијим ставовима Украјине, која је подржавала Србију, али „нова“ Украјина, која се одриче Русије, одриче се и Србије.
На овај начин историчар Драгомир Анђелковић коментарише иницијативу посланика украјинске Врховне раде (парламента), Алексеја Гончаренка да званични Кијев призна независност Косова и Метохије.
Гончаренко је још 6. августа Ради поднео предлог резолуције за признање Косова и Метохије као суверене државе, а недавно је на сајту украјинског председника регистровао и петицију на ову тему.

Кијев не признаје независност Косова, али се понаша као да га је признао

Украјина је тесно интегрисана са Западом и у свим сегментима следи западну политику – оно што је политика Америке, политика је Украјине, објашњава Анђелковић.
„Опет, званичној Украјини је незгодно да призна лажну независност Косова у околностима када тврди да региони који су се присајединили Русији и даље припадају Украјини. Тако да је сигурно да је воља политичког вођства Украјине оно што је Гончаренко рекао, али, с друге стране, због читавог контекста им је незгодно да то ураде“, истиче Анђелковић.
Наш саговорник је, како каже, уверен да Украјина неће признати независност Косова у садашњем политичком тренутку, али сматра да је питање времена када ће кренути тим путем.

„Она се према Косову понаша као према држави, у складу са западном политиком. У нешто другачијим околностима, или када процене да је дошао моменат, они ће га признати. У данашње постмодерно време, када је лаж заменила истину, наћи ће начин да то образложе и да тврде да се не ради о двојним стандардима“, каже Анђелковић.

Украјина се у односу на 1999. дубински променила

У односу на неко друго време, време агресије НАТО-а на Југославију 1999, када је украјинска влада на челу са тадашњим председником Леонидом Кучмом међу првима оштро осудила поступке Алијансе и када је Кијев давао недвосмислену подршку Србији по косовском питању, Украјина се дубински променила, каже Анђелковић.
„Украјина је увек била, макар њен већи део, у савезништву са Москвом. Сада Украјина, која се окреће од себе, која кида свој идентитет, која тврди да је нешто друго од онога што је вековима била, наравно да се променила и у односу на Србију. Украјина која је део руског света, природан је партнер Србије. Украјина која се одриче Русије, свакако се одриче и Србије“, закључује Анђелковић.
Ако Гончаренкова петиција сакупи 25.000 потписа, председник Владимир Зеленски мораће да одговори на ову иницијативу. Према Гончаренковим речима, признањем косовске независности Украјина ће исправити „грешку“ јер сви садашњи украјински савезници из НАТО-а и ЕУ, признају Косово као независну државу. Гончаренко се позива на одлуку Међународног суда правде из 2010. и каже да је овај суд саопштио да право на државни суверенитет Косова није у супротности са међународним правом, не крши никакве резолуције и међународне акте.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала