- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пољска диже ограду на граници са Калињинградом: Русија понудила Варшави грађевински материјал

© Sputnik / Igor ZaremboКалињинград
Калињинград - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2022
Пратите нас
Губернатор Калињинградске области Антон Алиханов је у интервјуу Спутњику понудио Пољској грађевински материјал за изградњу зида на граници са Русијом.

"Мислим да је, узимајући у обзир цену гаса, печење цигле у Пољској веома скупо, али ми имамо одличну фабрику "Пети елемент" у Краснознаменску и спремни смо да им продамо грађевински материјал, ако је потребно. Чак и са малим попустом“, ироничан је Алиханов.

Губернатор је скренуо пажњу и на речи пољског министра одбране Мариуша Блашчака, који је мере за јачање безбедности на граници објаснио чињеницом да је аеродром Храброво у Калињинграду отворен за летове са Блиског истока и Африке. Према речима Алиханова, ово је „нездрава параноја појединих Пољака“.
Губернатор је додао да ни током Светског првенства 2018. године, када је у региону било много посетилаца из Африке, није било миграционе претње за Пољску.
"То су били изоловани случајеви, преварених појединаца из Нигерије, из Марока, којима је речено да је ово најлакши начин да се дође до Европе - одлетите до Калињинграда, а одатле покушајте да некако пређете границу пешке. Са наше стране, одавно већ постоји зид. Не можете тек тако доћи до Пољака", објаснио је он.
Пољске власти су почетком новембра почеле да дижу ограду од бодљикаве жице на граници са Калињинградском облашћу, а прошле недеље су најавиле да ће томе додати електронску баријеру.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала