- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Треће међународно бијенале литографије у „Пароброду“

© Фото : Уступљено СпутњикуЈедна од графика са међународног бијенала литографије промо
Једна од графика са међународног бијенала литографије промо - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2022
Пратите нас
Међународно бијенале литографије биће одржано у Установи културе „Пароброд“ у Београду од 17. децембра до 14. јануара.
Ликовни уметник, графичар, Марко Калезић, трећи пут успешно организује ову значајну манифестацију која представља пресек једног од могућих видова литографија тренутно актуелних на светској уметничкој сцени.
Међународни жири сачињавају историчарке уметности, Бреда Шкрјанец, Љубица Јелисавац-Катић, Марија Ристић, и графичари Бојан Бикић, Марко Калезић. Од приспела 54 рада, селектовали су за излагање 30 радова из 15 земаља света, затим доделили награде Серени Смит (Прва награда), Селени Бертањини (Друга награда) и Анджеју Вохнику (Трећа награда).
,,Београдска публика биће у прилици да види литографска дела настала у протекле две године стилски, тематски и генерацијски различитих уметника“, најавила је Марија Ристић.
Реч „литографија“ је грчког порекла и дословно значи „писање по камену“, док уметничка литографија представља дело уметника који је спровео процес обликовања и штампања директно са камених плоча, појаснила је Ристићева.
Она је напоменула да се порекло литографије везује за крај 18. века и за потребе израде што јефтинијих позоришних текстова и плаката.
Заслужни за њен развој као уметничког медијума, а не само репродуктивне технике, били су чувени уметници: Доминик Енгр, Теодор Жерико, Ежен Делакроа, потом, Едуар Мане, до савременијих, Тулуз-Лотрек, Едвард Мунк, Пабло Пикасо, навела је она.
„Овом изложбом, пратећи савремену уметничку сцену, подсећамо се значаја једне од старих техника штампе која данас с правом припада ликовним дисциплинама“, поручила је Марија Ристић.
Изложба ће бити отворена у суботу, 17. децембра, у 20 часова.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала