Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Зашто може албански контигент на КиМ, а српски не може?

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић питао је како то албански контигент може да буде присутан у оквиру Кфора на Косову и Метохији, а српски не може.
На питање новинара РТС, да прокоментарише како види изјаву специјалног изасланика САД за западни Балкан Габријела Ескобара да нам не треба додатно присуство и милитаризација на КиМ, Вучић је рекао да је и њему то Ескобар рекао када су имали разговор.
"Јесте рекао, ми имамо отворене разговоре. Рекао сам му да није тајна да ће они да донесу негативну одлуку. Само да видим шта ће да напишу. Што нису сви размислили око тога, зашто, може да буде албански контигент Кфора, албански војници могу, да их шаљете у српска села, као чланове НАТО, а ми не можемо", рекао је Вучић.
Он је напоменуо да Србија није у НАТО, али да јесте у Парнатерству за мир.
"Постоји нешто што је изнад НАТО, а то је Повеља УН и Резолуција 1244, а рачунамо да смо негде и партнери са тим земљама. Што нам не укажете поверење да видите да смо у стању да то урадимо", поручио је Вучић.
Додаје да је за њих нормално да пошаљу албанске војнике да гледају малтретирање српске породице у Великој Хочи и да буду још гарант тога.
Ваљда да би нас додатно понизили, казао је Вучић.
"Шта је проблем да то буде неко у складу са међународним нормама, зашто немате поврење. Значи да и нисмо баш такви партнери као што сте нам причали. Само је проблем у Србији, хоћете слабу Србију која не сме ништа да тражи, а коју хоћете да понижавате", казао је Вучић.
На питање како види изјаву албанског премијера Едија Раме да је повратак спрске војске на КиМ надреалан, Вучић је рекао да је за њега надреално да види албански контигент Кфора како учествује у надгледању малтретирања српске породице у Великој Хочи.
"Треба да имамо најближе односе са Албанијом и гледамо у будућност, али мој посао је да штитим интересе Србије и Срба и указујем шта је надрелано. Рећи ћу му сто пута, немам ту проблем, све што кажем вама много оштрије сам рекао и тзв. представницима међународне заједнице", рекао је Вучић.
Казао је да су Хрватска, Финска, Естонија и Немачка говорили о апликацији тзв. Косова за чланство у ЕУ, а нама држе придике и предавања око Украјине и територијалног интегритета, као и Повељи УН.
Како то гротескно звучи, закључио је Вучић.
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 15.12.2022
СРБИЈА
Вучић: Влада донела одлуку о враћању српске војске и полиције на КиМ, шаљемо захтев Кфору
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала