- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Са великим интересовањем ћемо анализирати идеје Кисинџера о будућности Русије и Украјине

© AP Photo / Jason LeeКисинџер је рекао да је за протеклих 50 годину Кину посетио готово 100 пута
Кисинџер је рекао да је за протеклих 50 годину Кину посетио готово 100 пута - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2022
Пратите нас
Кремљ ће са великим интересовањем анализирати идеје бившег државног секретара САД Хенрија Кисинџера о решавању сукоба између Русије и Украјине, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.

„Наравно, увек постоји потреба за талентом, искуством и стручношћу Кисинџера. То је посебно актуелно у овако критичним ситуацијама. Са великим интересовањем ћемо се упознати са тим материјалом. До сад, нажалост, нисмо имали прилику“, рекао је Песков.

Идеје Кисинџера

Кисинџер је у чланку за лист „Спектатор“ изложио своје идеје о томе како види будући мир између Русије и Украјине и архитектуру европске безбедности. Он сматра да је неприхватљиво да Русија не буде део новог светског поретка након завршетка сукоба у Украјини.
Како је истакао, мировни процес треба да обухвати, између осталог, „дефинисање нове међународне структуре, посебно за Централну и Источну Европу“, а Русија би требало да заузме одређено место у том поретку. Бивши државни секретар се не слаже са идејом да Русија након сукоба треба да остане „немоћна“, између осталог и због њеног доприноса глобалној равнотежи и историјској улози.
Ако мир између Русије и Украјине не буде могао да се достигне војним путем или преговорима, Кисинџер позива да се размотри опција „самоопредељења“ према којој би се на спорним територијама могли одржавати референдуми уз учешће међународних посматрача.
Поред тога, Кисинџер је сигуран да ће у оквиру мировног процеса Украјина на неки начин бити повезана са НАТО-ом. По његовом мишљењу, опција неутралног Кијева више неће имати значаја.
Хенри Кисинџер - Sputnik Србија, 1920, 13.08.2022
СВЕТ
Кисинџер: Америка на ивици рата са Москвом и Пекингом, делом и сама одговорна
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала