- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

У поноћ истекао рок: Нико не зна да ли је Мило Ђукановић потписао закон

© Фото : YouTube/Skupština Crne Gore, snimak sa ekranaСкупштина Црне Горе
Скупштина Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2022
Пратите нас
У поноћ је истекао рок који је парламентарна већина дала предсједнику Црне Горе Милу Ђукановићу да потпише Предлог Закона о измјенама и допунама Закона о предсједнику који је прије пар дана изгласан у Скупштини Црне Горе. Јавност није упозната да ли је Ђукановић потписао овај законски акт или не.
Посланица Демократског фронта Јелена Божовић казала је Спутњику да је парламент изгласао Одлуку да уколико предсједник одбије да потпише Закон, Скупштина је овластила предсједницу Скупштине Данијелу Ђуровић да она формално преда Закон Службеном листу Црне Горе на објављивање. Након објављивања, сматра се да је Закон ступио на снагу и Ђукановић ће морати и да поступи по њему. Она је додала да ће закон сјутра бити објављен у Службеном листу.
У понедјељак је парламентарна већина поново изгласала Закон о измјенама и допунама Закона о предсједнику као политички одговор на чињеницу да Демократска партија социјалиста није пружила потребну подршку нити једном судији Уставног суда и тако је ова институција и даље у потпуности блокирана. Законом о предсједнику се са друге стране Мило Ђукановић враћа у Уставне оквире те му се пружа могућност да обнови консултације са представницима свих парламентарних партија, што претходног пута није учинио. Након консултација, Ђукановић је дужан да предложи мандатара за састав 44. Владе Црне Горе који има потребну парламентарну подршку за формирање свог кабинета.
© Фото : Уступљено СпутњикуОдлука Скупштине Црне Горе
Одлука Скупштине Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2022
Одлука Скупштине Црне Горе
Демократски фронт је јуче обавијестио јавност да предсједнику државе Милу Ђукановићу вечерас у поноћ истиче рок да потпише. Измјене и допуне закона о Предсједнику Црне Горе, те стога очекују да он ту своју уставну дужност испуни, као што је то чинио и у ранијим случајевима потписивања закона који су једном били враћени.
„За разлику од неуставних закона о одлагању локалних избора и насилном одвајању Зете које је Мило Ђукановић потписао други пут, наше Измјене и допуне закона о Предсједнику Црне Горе су у потпуности усклађене са Уставом“, саопштено је из Демократског фронта.
Зато у ДФ-у сматрају да се потписивањем овог закона стварају претпоставке за излазак из политичке кризе коју је Ђукановић изазвао не дајући мандат побједницима избора из 2020. године.
„Након што потпише закон, Мило Ђукановић у функцији предсједника државе, треба одмах да отпочне разговоре са представницима парламентарне већине и предложи за мандатара особу која има подршку најмање 41 посланика“, закључују из ДФ-а.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала