- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Индустрија среће као нова врста друштвене контроле | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2022
Пратите нас
У данашњој емисији истражујемо како је срећа постала део корпоративног бизниса, каква је традиција вашара у Србији као и зашто је важна сарадња српске политике и српске филологије
Какав концепт среће намеће капитализам и његове корпорације које је мере, да ли је - кад говоримо о индустрији среће - реч о истинском побољшању сопственог живота или о манипулацији и новој врсти контроле?
Да ли је срећа само питање избора како сугеришу многобројни гуруи среће и каква је разлика између „Бити срећнији“ и „усрећити другога“ – нека су од питања за културолога Мају Вукадиновић и Зорана Хамовића, уредника издавачке куће “Клио” која је објавила студију “Индустрија среће” социолога Вилијама Дејвиса.
Колико је занимљива традиција вашара у Србији и шта ће све видети посетиоци истоимене изложбе у Галерији Народног музеја у Чачку, на првој заједничкој поставци Етнолошке секције Музејског друштва Србије, за „Орбиту културе“ открива кустоскиња и етнолог Ивана Ћирјаковић.
Због чега је нужна сарадња српске политике и српске филологије, зашто сматра да државна језичка политика не би смела деловати супротно ставовима струке, пре свега Одбора за стандардизацију који одражава мишљење свих научних институција које се баве питањима српског језика, колико признање “Народни учитељ” које му је управо додељено сматра обавезујућим – за Спутњик објашњава угледни лингвиста, универзитетски професор, члан Одбора за стандардизацију српског језика – Милош Ковачевић.
А поводом фестивала „Одраз страве“ организованом у част редитеља култног филма „Лептирица“, легендарни Ђорђе Кадијевић за Спутњик открива како теку припреме за снимање нове „Лептирице“ али и зашто његови филмови нису хорор већ – фантастика.
Шта је осим изузетности заједничко за 12 глумаца различите генерације, искуства и сензибилитета о којима је урадила монографије, - питамо новинара и публицисту Татјану Њежић која после књиге о Петру Божовићу припрема монографију о легендарном Милану Ланету Гутовићу.
Гост “Орбите културе” је и Огњен Јанковић, члан бенда Београдски синдикат који ће у суботу увече одржати концерт у Хангару у Луци Београд.

О емсији “Орбите културе”

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Индустрија среће као нова врста друштвене контроле | Орбита културе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала