- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Отворена изложба посвећена српским генералима, учесницима Бородинске битке /фото/

© Sputnik / Лола Ђорђевић Изложба „Благородством српство дише“
 Изложба „Благородством српство дише“ - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2022
Пратите нас
У галерији Војног музеја у Београду у оквиру Руско- српског културно- туристичког форума Отворена је изложба „Благородством српство дише“ посвећена српским генералима и војницима који су учествовали у једној од најзначајнијих битака у историји ратовања- Бородинској бици.
Отварању изложбе су присуствовали директор музеја-резервата „Бородинско поље“ Игор Корњејев, заменица министра културе Русије Надежда Преподобнаја, представници Министарства одбране и Војске Србије, Војног музеја, Руског дома и амбасаде Русије у Београду.
Изложбу, која ће бити отворена до 26 децембра 2022., је организовао руски Државни музеј-резерват „Бородинско поље“, уз помоћ Војног музеја у Београду, који је поставку употпунио предметима из своје збирке. Документовано је учешће 10 генерала српског порекла који су се борили Руској војсци императора Александра II, од чега је чак 7 генерала непосредно командовало руском војском у овој бици, чији су портрети изложени.
У Бородинској бици (Французи је зову Битка за Москву) под командом Михаила Кутузова ратовало је 37 генерала од којих је њих десет било српског порекла. То су били: генерал пешадије Михаило Андрејевић Милорадовић, генерал Ђорђе Арсенијевић Емануил, генерал-поручник Јован Јегоровић Шевић, генерал-мајор Јован Степановић Адамовић, генерал-поручник и тајни саветник Никола Богдановић Богданов, генерал-поручник Никола Васиљевић Вујић, кавалеријски генерал барон Илија Михајловић Дука, генерал-мајор гроф Петар Ивановић Ивелић, генерал-мајор Абрам Петровић Ратков и генерал-ађутант Никола Ивановић де Прерадовић.
Бородинска битка се одиграла се 7. септембра 1812. године на Бородинском пољу, 124 километара западно од Москве између руске војске под командом генерала Михаила Кутузова и француске војске коју је предводио император Наполеон Бонапарта. Битка је трајала петнаест сати, а обе стране су претрпеле огромне губитке. Убијено је, рањено и нестало око 50.000 људи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала