- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Само за одабране: Члан Београдског синдиката открива ексклузиву вечерашњег концерта

© Фото : In_Frame_MediaБеоградски синдикат
Београдски синдикат - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2022
Пратите нас
Уочи вечерашњег концерта који ће Београдски синдикат одржати у клубу „Хангар“, један од чланова бенда Огњен Јанковић у разговору за Спутњик открива да се ради о врло специфичном наступу и да први пут неће извести ниједан хит већ песме које су биле неправедно запостављене.
После десет година дуге концертне паузе група Београдски синдикат се вратила на велика врата прво спектакуларним наступом који је летос уприличен на Ташмајдану, а сада и камерном варијантом концерта који ће бити одржан вечерас.

Концерт за одабране

Један од фронтмена Синдиката, Огњен Јанковић каже да је проблем са њиховим концертима у томе што имају превише песама и да се увек издвоји десет најударнијих хитова.
„Представићемо песме за које није било времена на концертима да се изведу. Рецимо песма 'Главом кроз зид' коју обожавамо никада није дошла на ред. Одувек нам је била жеља да направимо концерт за одабрану публику. Испоставило се да су плануле карте. Морали смо да смањујемо бину и повећавамо капацитет места“, истиче Огњен.
© Александар МилачићОгњен Јанковић
Огњен Јанковић - Sputnik Србија, 1920, 16.12.2022
Огњен Јанковић
Наш саговорник поручује да су се за предстојећи наступ припремали два месеца и да су узбуђени што ће поново изаћи пред београдску публику:
„Радујемо се. Ово је био процес који је изгледао као припрема позоришне представе. Враћаш се неким песмама од пре 10, 15, 20 година које ниси изводио, поново учиш текстове. Више се и дуже припремамо за овај концерт него што смо за Таш. Захвални смо богу што имамо прилику да поново наступамо, што смо се опет изборили за то своје време јер нама је дружење најважније. Да нема тога све би у животу било много теже“.

Нови албум и допринос колективној свести

Ова година је за групу Београдски синдикат била врло плодоносна. Осим концерта на Ташмајдану, објавили су песму „Љубав у инат“ која је стекла огромну популарност због тренутне политичке ситуације у свету.
„У тој песми смо позвали на мир. Сведоци смо сукоба два православна народа. Та песма је баш код наше публике наишла на супер реакцију. Можда су људи навикли од нас да увек будемо критичари, а заправо је ту она максима – критикуј прво себе. Пробај да промениш свој став и да га доведеш на позитивно да би онда могао заправо некоме да помогнеш. Поготову када су толико тешки и компликовани конфликти у питању. Увек навијамо за помирење и за љубав“, прецизира Јанковић.
Наш саговорник открива да је после много времена у припреми и нови албум:
„Желимо опет један олд скул приступ. То не ради пуно бендова. Хоћемо да пробамо да направимо албум. У последњих шест - седам година смо само избацивали синглове. То на дужи временски период делује мало хаотично. Сада нам је намера да саберемо мисли, да направимо доста песама, проберемо их и саставимо албум. Надам се да ћемо да успемо“.
Јанковић истиче да је њихов ангажман после дуже паузе проистекао из страха да ће Синдикат отићи у заборав.
„У једном тренутку смо схватили да морамо да пробијемо тај чеп и почнемо поново да наступамо, и прилагодимо приватно време Синдикату. Тако да је ово неки наш повратак, враћамо се сами себи и баш прија. Опет имамо времена да мало и размислимо и видимо шта ћемо и на који начин у будућности можемо да допринесемо и музици и некој колективној свести. Свесни смо да је Синдикат више од музике. Знамо врло добро да имамо моћ да утичемо и помогнемо људима кад им је тешко“, закључује Огњен.
Група Београдски синдикат на проби пред концерт - Sputnik Србија, 1920, 04.04.2022
КУЛТУРА
Београдски синдикат новом песмом „Љубав у инат“ поручио: НАТО инквизитор неће моћи да нас забрани
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала