- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Американци, ипак, не напуштају Окинаву?

© AP Photo / Junji KurokawaАмерички војници на Окинави
Амерички војници на Окинави - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2022
Пратите нас
Гувернер Окинаве Дени Тамаки, који се активно залаже за премештање базе америчке морнаричке пешадије Футема изван граница префектуре, поново је изабран за ту функцију. Услед тога, влада је поново саопштила да је једина могућа варијанта да се база премести изван граница префектуре Окинава у област Хеноко.
Због чега, без обзира на вишегодишње незадовољство житеља Окинаве због опасне близине војне инфраструктуре САД, власти Јапана још нису пронашле решење?
Према мишљењу водећег експерта за Јапан Валерија Кистанова с Института за Кину и савремену Азију Руске академије наука незадовољство житеља Окинаве је потпуно оправдано, пошто близина америчких база изазива легитимно страховање за безбедност мирних острвљана.
„Окинава чини свега 0,6 одсто јапанске територије, при чему је готово 80 одсто војних објеката САД размештено управо ту. Пре свега, то наноси огромну штету животној средини, пошто се тамо налазе најлепше плаже. Поред тога, близина америчке војне базе врши психолошки притисак. Окинава је (као, уосталом и цео Јапан) за Пентагон главно упориште за вођење војних операција у Азији и Индо-пацифичком региону у целини. У складу с тим, житељи острва страхују да ће се наћи под ударом кинеских или севернокорејских ракета у случају војног сукоба. То наводи житеље Окинаве да захтевају од владе да терет који на њих пада због присуства америчких војних база буде мање или више отклоњен. То јест, да буде распоређен по целој јапанској територији“, објашњава Кистанов.
Тешко да би остали житељи Јапана желели да се америчке војне базе преместе у неке друге префектуре. Ипак, главни проблем је у томе што сценарио који подразумева премештање војних база није по вољи Американаца.
Сједињеним Америчким Државама је потребна моћна војна инфраструктура управо на Окинави, за шта постоје оправдани разлози, каже Кистанов.

„Захваљујући дислокацији база на Окинави у случају војних дејстава, цела Азија је за Американце, метафорички речено, надохват руке. Пре свега, Корејско полуострво. Главна ствар је, међутим, да је стратешки значај база САД на Окинави у овом тренутку нагло порастао због изузетног заоштравања ситуације у вези с Тајваном. Дошло је до тога да је Пекинг, реагујући на посету председнице Представничког дома Конгреса САД Ненси Пелоси Тајвану, први пут изнад острва извео пробна лансирања балистичких ракета. При томе, пет ракета је пало у воде у економској зони Јапана, недалеко од острва која улазе у састав префектуре Окинаве. На пример, поред Јоангуне, која се налази на нешто више од 100 километара од Тајвана (ближе од Окинаве). Природно, то житеље Окинаве нервира. Ипак, у актуелној геополитичкој ситуацији САД сада не могу да повуку своје базе с Окинаве чак ни делимично. .Чак и ако њихова авијација лети буквално изнад глава житеља Окинаве, причињавајући им бројне непријатности“, објашњава стручњак.

Према његовим речима, премештање дела базе северно од Окинаве такође не би било најбоље решење проблема, пошто би онда било потребно да се на мору изгради вештачка писта на шиповима. То би изазвало нове еколошке проблеме због нарушавања јединствене флоре и фауне региона.
Окинава се, ипак, све мање развија као летовалиште с изузетном и јединственом природом, а све више као војни полигон САД. Ових дана је објављено да ће у зони Источног кинеског мора бити изграђена велика складишта за муницију. Циљ је боља припрема за евентуалну кризу у Тајванском мореузу.
Министарство одбране Јапана у последње време је узнемирено због опасности од недостатка муниције, пошто постојеће залихе могу да потрају највише два месеца у случају било каквих интезивних борбених дејстава, пише лист „Nikkei“.
Једина утеха за житеље Окинаве могла би да буде чињеница да сада не морају да страхују да ће им у мирнодопском периоду на главу пасти дрон „Osprey“, јер америчка војна авијација обуставља њихово коришћење због инцидената који су се раније догађали.
Повећање залиха горива на Окинави због опасне ситуације у вези с Тајваном и у региону у целини имају потенцијал да појачају страхове житеља острва.
„На Окинави се размештају радарски уређаји, постављају се противракетни и противбродовски системи. То је ново сведочанство о томе да се на тој територији Јапана америчко војно присуство самио повећава. У складу с тим, није искључено да би у случају војног сукоба (на пример, с Кином) напад био изведен управо на Окинаву“, наводи Кистанов.
Житељи Окинаве, који су у мају обележили 50 година од враћања у састав Јапана, осетили су на сопственој кожи шта је то рат, јер су најжешћа војна дејства током Другог светског рата на територији Јапана била управо на том острву.
Иронија судбине је у томе што су сада Американци на Окинави „наоружани до зуба“ не да би победили него да би заштитили Јапанце. Да ли житељи острва, ипак, плаћају сувише скупо такву безбедност?
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала