Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Курти највећа претња миру, понашање међународне заједнице цинично

© Tanjug / SAVA RADOVANOVIĆИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2022
Пратите нас
Министар спољних послова Ивица Дачић истакао је вечерас да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти највећа претња миру и било каквим договорима, додајући да је цинично понашање представника међународне заједнице која као главно питање поставља питање барикада.
Дачић је на ТВ Пинк навео да су барикаде политичка борба Срба са Косова и Метохије против Куртијевог терора и за поштовање Бриселског споразума.
„Срби реагују на непоштовање свега онога што је до сада потписано. То је политичка борба коју српски народ води, а сада имате претње да ће то неко силом склонити. Мислим да представници српског народа одговорно прилазе свему овоме, нема инцидената, а то је важно да не бисмо дали некоме повод да опет кажу Срби су криви“, казао је Дачић.
Додаје да је веома цинично то што представници међународне заједнице ових недеља, месеци, а поготову последњих дана, постављају као централно питање питање барикада и то у ситуацији када Приштина забрањује гласање на референдуму, изборима, шаље своје специјалне јединице на север КиМ, односно раде све што је супротно Бриселском споразуму.
„У тренуцима када имате овај покушај са регистарским таблицама, убацивање неких њихових Срба у разне органе у Приштини, када се руше људска права Србима, када им се уместо да им се гарантује угрожава безбедност, имате иронију и цинизам да неко поставља питање барикада као главно“, наводи шеф српске дипломатије.
Коменатришући изјаву Раде Трајковић да су барикаде подигниуте јер се Срби плаше Срба на Косову, а не косовске полиције, Дачић каже да су то глупости и да она жели да инструментализује своју позицију, односно да документује оно што говори о северу Косова и Метохије.
„Жели да документује да је то центар криминалне групације, да су Срби криминалци. Да то неко каже из Приштине невероватно је, па зна се одакле долази највећа мафија“, каже Дачић, преноси Танјуг.
Додаје да је жалосно да представници српског народа из Приштине то изговоре и наводи да су барикаде легитиман начин борбе за заштиту српског народа.

„Не знам како може неко да буде против тога. Косово своју самопроглашену независност не може да остварује на деловима где живе Срби, јер Срби то неће“, казао је Дачић.

Покушавају пречицом да реше косовски проблем, пречица је протеривање Срба

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти, а преко њега и један део међународне заједнице, покушавају да нађу пречицу за решење косовског проблема, а то је протеривање Срба из покрајине, рекао је Дачић.
Дачић је казао да им је циљ да протерају српски народ, а да би део међународне заједнице зажмурио на протеривање уколико би то било успешно као што је било у Хрватској током акције „олуја“.
„Зато је суштински битно да Срби остану и опстану на Косову и Метохији", казао је Дачић.
Говорећи о Бриселском споразуму, Дачић је подсетио да представнике међународне заједнице и председник Србије Александар Вучић пита има ли нешто што поштују.
„Они ништа не поштују. Понашају се тако да ти разговори буду пут, уколико протеривање Срба не успе, да се Србија притера и да прихвати решење које није у њеном националном и државном интересу. А ту имају проблем, јер државно руководство чврсто стоји и брани своје државне и националне интересе“, казао је Дачић.
Поновио је да је одлука да се преговори Београда и Приштине пребаце у Брисел катастрофална.
На питање о захтеву тзв. Косова за чланство у ЕУ, Дачић каже да је то „доказ Куртијевог лудила у којем он живи“, али уз подршку неких.
„Не би могао да преда да неко није хтео да му прими“, казао је Дачић и додао да постоје две опције, а то су да се наредних годину дана расправља о евентуалном чланству самопроглашеног Косова или да се одмах, у старту, каже да не постоји могућност и да се не разматра уопште.
Шеф српске дипломатије истиче да је најважније да се Србија свим силама бори за мир, поштовање међународног права, споразума, али да се чврсто бори против свих напада на Србе на Косову и Метохији.
„Ми морамо да сачувамо српски народ на Косову и Метохији“, истакао је Дачић, пренео је Танјуг.
Припадници КФОР-а у Косовској Митровици  - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2022
СРБИЈА
Кфор појачао присуство на Јарињу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала