- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Нема Србије без вашара ни вашара без јарца печеног /фото/

© Фото : Уступљено Спутњику Ивана Ћирјаковић Изложба Етнолошке секције Музејског друштва Србије „Традиција вашара у Србији"
 Изложба Етнолошке секције Музејског друштва Србије „Традиција вашара у Србији - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2022
Пратите нас
Шароликост вашара представља пресек нашег народног живота, наш фолклор, нашу живост, све оно што чини српски народ, оно што ми заправо јесмо. Онај ко посети изложбу „Традиција вашара у Србији“ видеће душу нашег народа, каже кустос Ивана Ћирјаковић.
Ова изложба коју је припремила Етнолошка секција музејског друштва Србије, отворена је у галерији Народног музеја у Чачку.
Јединствена поставка коју је финансирало Министарство културе а припремили стручњаци из целе Србије, етнолози из 20 установа, „Традиција вашара у Србији“ представља социолошки и антрополошки феномен вашара као будућег елемента нематеријалног културног наслеђа, кроз различите тематске области. Према речима етнолога из чачанског музеја, кустоса Иване Ћирјаковић, идеја је била да се представи све оно што вашар чини.
„Наша идеја је одавно била да направимо овакав један заједнички пројекат на тему која заиста обједињује различите стручњаке из различитих области етнолошке науке“, каже Ћирјаковићева.

Од Дебељаче и Руме, до Ђурђевдана на Гори

На поставци у чачанском музеју вашар је представљен од његових почетака, од средњовековне традиције преко Османског царства, регулатива Марије Терезије до данашњих дана. На изложеним паноима могу се видети традиционални занати, храна, забава, вашарска роба новијег датума, бувљаци…
„Завирили смо мало и иза кулиса и приказали и оне људе који су и у прошлости и данас путовали од вашара до вашара продајући своју робу. Представили смо и неке од најстаријих и најважнијих вашара који трају до данас, а који су посебни по нечему, од најстаријих какви су онај у Дебељачи или Руми, затим шабачки, неготински, вашар у Страгарима, до Ђурђевдана на Гори“.
Осим паноа, додаје Ћирјаковићева, на изложби је представљено и неколико правих вашарских тезги са предметима из музејске збирке — керамика, оно што чини сарачки и лицидерски занат...
„На отварању изложбе показали смо да је лицидерски занат жив — у Галерији је једна госпођа продавала лицидерске производе. На отварању је било живо и весело скоро као и на вашару чему је допринео и програм који је дочарао управо вашарску атмосферу, и подсетио како је то изгледало некада а како данас“.
© Фото : Уступљено Спутњику Ивана ЋирјаковићИзложба ће обићи целу Србију.
 Изложба Етнолошке секције Музејског друштва Србије „Традиција вашара у Србији - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2022
Изложба ће обићи целу Србију.
Наша саговорница подсећа да ће изложба, која је премијерно отворена у галерији чачанског музеја, обићи читаву Србију, прихватиће је и други музеји.
„ Путоваће само панои, њих 50, све остало ће сваки музеј додатно представити излажући овај други живи део вашарске традиције свога краја“.

Живело се од вашара до вашара

На питање шта би неко неупућен у ову традицију могао закључити о нама и какве слике кроз причу о вашарима шаљемо о себи, Ћирјаковићева каже:
„Ми смо народ који кроз векове живи на врло специфичан, свој начин. Доказ за то је и вашар, место на коме се сусрећу најразличитији људи, услуге, занати. То је и прича о томе како су људи живели од вашара до вашара, како је изгледала храна, забава… Онај који дође са стране и погледа сву ту шароликост вашара, види наш фолклор, нашу живост, све оно што чини српски народ. Због тога смо се и одлучили за ову тему као основу на којој се осликава све оно што ми заправо јесмо, душа нашег народа“.
На сликама из архивске грађе неки посетиоци ће први пут видети мечкаре, једну од незаобилазних вашарских атракција. Ту су и забавни паркови, и много тога што је на различите начине служило за забаве на вашарима. На фотографијама су забележени и сусрети, упознавање младих, мајке које показују своје ћерке у најлепшем светлу, обучене у најлепшу гардеробу…Изложбу прати и филм урађен од сцена из наших филмова из 60-их, 70-их година у коме се могу видети делови вашара.
Разлоге за удруживање стручњака из различитих музејских установа из различитих градова, Ивана Ћирјаковић види пре свега у жељи да се реализује квалитетна изложба.

Нема вашара без јарца печеног

„Удружили смо се зато што је све теже доћи до квалитетне изложбе, све теже музеји то финансирају, а овако, удруженим снагама, добили смо изложбу која ће моћи да се спакује у један аутомобил и да пређе у други музеј који ће уз ове лако преносиве панеле представити и благо из својих збирки. Успели смо да све то објединимо и да са невеликим материјалним средствима добијемо производ који ће живети бар још годину, две“.
© Фото : Уступљено Спутњику Ивана Ћирјаковић Изложба Етнолошке секције Музејског друштва Србије „Традиција вашара у Србији"
 Изложба Етнолошке секције Музејског друштва Србије „Традиција вашара у Србији - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2022
Изложба Етнолошке секције Музејског друштва Србије „Традиција вашара у Србији"
Да је вашар место на коме има свега, од игле до локомотиве, потврђује на свој начин и поставка у галерији чачанског музеја. Ипак, има ли у овој причи о вашару — јарца печеног?
„Наравно да има. Храна је веома живописно представљена кроз оно што је одувек била вашарска понуда — кроз печене прасиће, јагњиће, слатку вуну, лицидере, али и данас актуелне роштиље.
И то је такође део који показује да смо ми веома жив народ који ужива у животу упркос свему. Овде се јасно може видети како је наш народ у одређеним периодима успевао ипак да се одржи на различите начине, како је проналазио нека нова средства и да се преживи и да се живи. Вашар показује и то колико је пун духа и живота али и колико има богату традицију“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала