- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руско самоходно артиљеријско оруђе 2С3 Акација у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Украјинске снаге гранатирале регионалну болницу у Доњецку, експлозије у Николајевској области

Пратите нас
У току је 298. дан руске специјалне војне перације у Украјини. Украјинске снаге настављају да гранатирају Доњецк. Министар одбране Русије Сергеј Шојгу посетио је зону специјалне војне операције. „Њујорк тајмс“ пише да су амерички званичници покушали да спрече Кијев да изведе напад на начелника Генералштаба Оружаних снага Русије Валерија Герасимова.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:38 18.12.2022
Експлозије у Николајевској области. Дејствује ПВО, пишу украјински медији.
21:49 18.12.2022
Током гранатирања болнице у Доњецку умро је један пацијент.
18:37 18.12.2022
Украјинске снаге гранатирају центар Доњецка, на мети највећа регионална болница. Испаљено пет граната, калибра 155 милиметара. саопштили су власти ДНР.
Погођене су три зграде болнице. Има повређених.
У току је евакуација из болнице.
16:44 18.12.2022
Припадници Ваздушно-десантних снага из Пскова потиснули су украјинску војску више од два километра на Сватовском сектору фронта у Донбасу, рекао је Спутњику војник са позивним знаком „Паркер 13“. Он је појаснио да је овај резултат постигнут за недељу дана.
Према речима војника, док су стигли до назначене линије, војници су уништили пет непријатељских оклопних возила. Истовремено, губици у редовима украјинских снага кретали су се око 50 људи, а заузета су и четири упоришта.
15:14 18.12.2022
Украјинске снаге су поново гађале центар Доњецка из вишецевних система, саопштили су власти Доњецке Народне Републике.
Испаљено је осам граната.
15:13 18.12.2022
У Белгородској области Русије један мушкарац је погинуо током гранатирања из Украјине, док је осам повређено, саопштио је губернатор региона Вјачеслав Гладков на свом Телеграм каналу.
13:24 18.12.2022
Руски војници поред вишецевног бацача ракета Град у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2022
Специјална операција у Украјини
Руске снаге преузеле контролу на Јаковљевком у ДНР
13:07 18.12.2022
Канцеларија Зеленског негодује због одлуке ФИФА
Канцеларија председника Украјине Владимира Зеленског негодовала је због одлуке Светске фудбалске федерације (ФИФА) да одбије емитовање његовог видео-обраћања пред почетак финалне утакмице Светског фудбалског првенства у Катару, преноси Си-Ен-Ен.
Према саопштењу канцеларије Зеленског, одлука да се забрани емитовање видео-обраћања Зеленског показује да је ФИФА „изгубила драгоцени осећај за фудбал“.
Кијев је, такође, навео да ће видео-обраћање емитовати самостално, уколико његов захтев буде одбијен.
Финале светског шампионата, у којем играју репрезентације Аргентине и Француске, биће одржано данас од 16.00 часова по средњоевропском времену у катарској престоници Дохи.
Украјинске власти информисане су о томе да ФИФА видео-обраћање Зеленског сматра политички ангажованим. Председник ФИФА Ђани Инфантино је на конференцији за новинаре изјавио да фудбалски терен није место за политичке акције и протесте.
11:58 18.12.2022
Велика Британија послала је у Украјину партију високо прецизних ракета „Бримстоун 2“, саопштило је британског Министарство одбране на друштвеним мрежама.
„У оквиру свог пакета помоћи Велика Британија је предала Оружаним снагама Украјине високо прецизне ракете ‘Бримстоун 2’. Ова помоћ је одиграла кључну улогу у обуздавању напредовања Русије“, навело је Министарство.
Ракете „Бримстоун 2“ имају ласерско навођење, а њихов домет је два пута већи од ракета претходне серије.
11:30 18.12.2022
Ваздушна опасност проглашена је у Полтавској, Харковској и Дњепропетровској области Украјине, као и у делу Запорошке области који је под контролом Кијева, показују подаци онлајн-мапе Министарства за дигитализацију Украјине.
11:11 18.12.2022
Бербок: Нема прекида ватре у Украјини под условима Москве
Немачка министарка спољних послова Аналена Бербок изјавила је да је против прекида ватре у Украјини и Донбасу под руским условима.
У интервјуу за немачки „Билд ам зонтаг“ Бербокова се изјаснила против примирја под условима Москве – према њеним речима, таква опција не би окончала „ужас за народ Украјине, већ управо супротно“.
Она је такође истакла да нема наде за скори прекид ватре. За тако нешто је председнику Русије Владимиру Путину потребно „само да својим војницима изда наређење да се повуку“, истакла је немачка министарка.
„Али, нажалост, постоје разни сигнали, али не и овај“, објаснила је Бербокова.
11:09 18.12.2022
Зеленски позитивно гледа на преговоре с Бајденом о испорукама „Патриота“ Кијеву
Председник Украјине Владимир Зеленски сматра да његови преговори с председником САД Џозефом Бајденом о испорукама противракетних комплекса „Патриот“ Кијеву теку у позитивном правцу.
У интервјуу за француске телевизијске канале ТФ1 и ЛЦИ на питање новинара шта му је Бајден рекао у вези са системима „Патриот“, Зеленски је рекао да стално с њим о томе разговара: „Позитивно гледам на то питање. Веома позитивно“.
Он је додао да преговарачки процес тече, да се он лично бави тим питањем, а да ниво његових односа с Бајденом омогућава да се очекује позитивна одлука.
Према речима Зеленског, сада се украјинска страна договорила с Француском о испорукама система „Кортал“.
„Боримо се за те системе, који зависе од одлуке Италије и Француске. То су САМП-Т и други противракетни уређаји“, додао је Зеленски.
10:16 18.12.2022
Украјинска војска испалила је за 10 минута 40 пројектила из вишецевних ракетних бацача „Град“ на Петровски рејон Доњецка, саопштило је Представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију питања у вези с ратним злочинима Украјине.
08:53 18.12.2022
Руски амбасадор у Вашингтону: Не потпирујемо протесте, то је антируска пропаганда - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2022
РУСИЈА
Руски амбасадор: Америчка администрација се у својој политици заглавила у ери Хладног рата
08:38 18.12.2022
Папа: Сукоб у Украјини је "светски рат"
Папа Фрања сматра да је сукоб у Украјини „светски рат“ и да се неће ускоро завршити.
„Сада ми председник Украјине Владимир Зеленски по трећи пут шаље једног од својих религиозних саветника. Ја сам на вези, примам, помажем. Не видим крај сукоба у краткорочној перспективи, јер је ово светски рат“, рекао је папа у интервјуу за шпански лист А-Бе-Се.
Према његовим речима, „већ неколико руку је увучено у рат“, у којем има „много различитих интереса“.
08:28 18.12.2022
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2022
Специјална операција у Украјини
Шојгу обишао војнике у зони специјалне операције
08:27 18.12.2022
Градоначелник Кијева Виталиј Кличко саопштио је да систем грејања у украјинској престоници потпуно обновљен у недељу.
Претходног дана Кличко је саопштио да је у Кијеву поново успостављено водоснабдевање, а да струју има око две трећине житеља престонице.
08:21 18.12.2022
Стадион „Донбас арена“ у центру Доњецка оштећен је током украјинског гранатирања града, саопштио је градоначелник Доњецка Алексеј Кулемзин.
Фудбалски стадион „Донбас арена“ изграђен је 2009. године и може да прими више од 52.000 гледалаца.
08:19 18.12.2022
Украјинска војска је у протекла 24 сата изгубила до 50 људи, два тенка и три оклопна транспортера, саопштила је Народна милиција Луганске Народне Републике.
07:53 18.12.2022
Главни услов за стварање безбедносне зоне око Запорошке нуклеарне електране требало би да буде повлачење украјинских трупа на растојање са којег неће моћи да врше нападе на електрану, изјавио је за Спутњик члан главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов.
„Западне земље и режим Зеленског настављају да спекулишу на тему стварања безбедносне зоне око Запорошке нуклеарне електране. Иако је свима јасно да опасност по нуклеарну електрану долази искључиво од бораца Зеленског, који су више пута гађали овај објекат. Стога постоји само једна варијанта за стварање безбедносне зоне у којој Кијев повлачи своје трупе и тешко наоружање на растојање са којег неће моћи да извршавају нападе на нуклеарну електрану“, објаснио је Рогов.
Истовремено, према његовим речима, заштита и обезбеђивање станице биће у надлежности Русије. Раније је Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) више пута изјављивала да је потребно створити безбедносну зону око Запорошке нуклеарке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала