- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници истражују тајне једног од најдубљих места на Земљи

CC0 / NOAA / Поглед на острво Маколи, острва Кермадек, Нови Зеланд
Поглед на острво Маколи, острва Кермадек, Нови Зеланд - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2022
Пратите нас
Истраживачи из Кине и са Новог Зеланда направили су епско кинеском подморницом путовање до рова Кермадек. Заједничка експедиција има за циљ да сазна више о геологији и створењима једног од најмистериознијих места на Земљи.
Кермадечки ров је једно од најнегостољубивијих места на Земљи, са својом најдубљом тачком која се протеже преко 10 км у подводни понор. Острва Кермадек чине архипелаг који припада Новом Зеланду, близу острва Фиџи.
Иако је мало научника успело да тамо стигне, међународни тим на челу са Кином извео је по први пут систематско истраживање рова са људском посадом, откривајући овог понедељка како је мисија текла, пише Синхуа.
Иако је истраживање обављено прошлог месеца, кинеска штампа је данас објавила да су прикупљени седименти, стене, биолошки и водени узорци за лабораторијску анализу.
Такође је објављено да је научницима било потребно око три сата да се спусте на 9.110 метара испод нивоа мора на северном крају рова, што је изузетан подвиг за кинеску подморницу.
Поморско возило које је одвело истраживаче у дубину рова зове се „Фендоуџе“, кинеског порекла, и то је подморница за три особе која је доспела до дна Маријанског рова (најдубљег океанског рова на Земљи) 2020. године.
Било је неколико изненађења на путу до рова Кермадек, према информацијама које је објавио „Соут чајна морнинг пост“. Тим је уочио чудна и ретко виђена морска створења, укључујући и црвену морску рибу која је пливала наопачке.
Тим је провео шест сати испитујући дно рова, прикупљајући животињске узорке и језгра седимента користећи усисне уређаје постављене на роботске руке подморнице. Следећи корак у сарадњи је научна анализа унетих узорака.
Great white shark - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
ЖИВОТ
Научници открили гробље ајкула у Индијском океану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала