- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Чавушоглу: Убиство руског амбасадора усмерено на подривање турско-руског пријатељства

© Sputnik / Лола ЂорђевићМевлут Чавушоглу
Мевлут Чавушоглу - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2022
Пратите нас
Убиство руског амбасадора у Турској Андреја Карлова 2016. године имало је за циљ подривање турско-руског пријатељства, изјавио је за Спутњик турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.
„Са великим поштовањем поштујемо сећање на амбасадора Андреја Карлова, који је трагично погинуо у вршењу своје професионалне дужности од последица оружаног напада. Господин Карлов је задобио љубав турског народа као искусан дипломата који је својим радом дао велики допринос развоју турско-руских односа. Његова достигнућа у јачању турско-руског пријатељства остаће заувек у сећању. Од ове трагедије прошло је шест година. Сада се зна да је овај напад имао за циљ подривање турско-руског пријатељства“, рекао је Чавушоглу.
Према речима турског министра, увид лидера две земље и добро координисан рад ресора омогућили су да се осујете злочиначки планови и неутралише ова замка.
„Починиоци напада изведени су пред суд и осуђени на праведну казну“, нагласио је Чавушоглу.
„Трагична смрт господина Карлова потресла је и дубоко растужила и руски и турски народ. Један од главних циљева господина Карлова током његовог мандата био је свеобухватан развој турско-руских односа. Данас настављамо да јачамо нашу билатералну сарадњу и дијалог. Наша сарадња се развија у различитим областима – од трговине и туризма до енергетике и инвестиција. Наставићемо да повећавамо наше напоре у том правцу, фокусирајући се на жељу народа две земље и наше заједничке интересе. Овог тужног датума, изражавам искрено саучешће ожалошћеној породици, родбини господина амбасадора и целом руском народу. Одајемо почаст амбасадору Карлову. Нека почива у миру“, рекао је турски министар.

Убиство руског амбасадора

Карлов је убијен 19. децембра 2016. на отварању изложбе фотографија „Русија од Калињинграда до Камчатке очима путника” у Анкари. Напад је извео полицајац Мевлут Мерт Алтинташ, којег су ликвидирале снаге безбедности. Председник Русије Владимир Путин доделио је Карлову постхумно звање Хероја Русије.
Оптужбе за организовање убиства руског амбасадора подигнуте су против 28 осумњичених, укључујући и верског вође Фетулаха Гулена, који је негирао оптужбе. У марту је суд у Анкари донео пресуду у случају убиства Карлова. Петорица оптужених осуђени су на доживотну казну затвора. Осам особа осуђено је на три године и девет месеци до 15 година затвора, а шесторо је ослобођено оптужнице. Случајеви девет оптужених, за којима је расписана потерница, укључујући опозиционог проповедника Фетулаха Гулена, издвојени су у одвојене поступке на захтев тужилаштва.
Зграда Министарства спољних послова Русије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 09.03.2021
Русија задовољна пресудом за убиство амбасадора Карлова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала