- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Хоће ли у Србији заживети социјалне пензије? | Енергија Спутњика

© Sputnik / Лола ЂорђевићПензионери играју шах у парку
Пензионери играју шах у парку - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2022
Пратите нас
Ове године се обележава стогодишњица увођења пензијског система у старој Југославији.
Али, не могу сви грађани да остваре право на пензију. За разлику од готово свих земаља у регион, које су увеле социјалну пензију или су питање обезбеђивања старијих, сиромашних грађана решиле кроз систем исплате новчане социјалне помоћи Србија још није решила проблем материјалног збрињавања старијих.
А у Србији око 115.000 лица старијих од 65 година не прима пензију. Треба рећи да нису сви ови грађани без пензије материјално угрожени. Фисклани савет је у својој анализи навео да је међу њима 24.000 доходовно угрожених старих лица без пензије а да само трећина од њих прима новчану социјалну помоћ.
Старосна граница за одлазак у пензију се стално помера, навише. Али, то је предуслов за запослене. Пуно је, међутим, оних који током свог живота не успевају да заснују радни однос или да, из разних разлога, остваре минимум 15 година стажа, што је неопходан услов за пензију.
А посебна група грађана су они који имају минимална примања у старости, попут пољопривредних пензионера.
Проблем би могао да се реши на два начина. Први је увођење социјалне пензије, која би се додељивала без обзира на имовинско стање свим старијима без прихода или као допуна малих прихода. Други начин је новчана социјална помоћ - уз проверу имовинског стања домаћинства, али и уз претходно релаксирање имовинских критеријума, попут власништва над земљиштем.
Концепт социјалне пензије подразумева да се пензија исплаћује из буџета старијим грађанима, који нису уплаћивали доприносе – или бар не довољно дуго да стекну услове за пензију. Ту су жене најугроженије.
Угрожени су и људи млађи од 65 година, који због болести или неких других хендикепа не могу да раде. И њима је неопходно помоћи системски, на адекватан начин.
Држава је већ после 2000. године најављивала увођење социјалних карти али, то до сада још није заживело.
О томе како помоћи старијима, посебно грађанима без пензије и без могућности да је остваре у данашњој “Енергији Спутњика” Јелица Путниковић разговара са проф. др Горданом Матковић, програмском директорком Центра за социјалну политику и професорком ФЕФА факултета.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Енергија Спутњика, 19.12.2022.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала