- Sputnik Србија, 1920
Катар 2022
Светско првенство у фудбалу 2022. године одржава се у Катару, пратите сва дешавања са највећег фудбалског такмичења уз Спутњик спорт.

Ла Скалонета

© AP Photo / Frank AugsteinЛионел Скалони
Лионел Скалони - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2022
Пратите нас
Лионел Меси је с правом ове вечери најтраженија особа на свету и човек о коме се прича после драматичног финала и тријумфа над Француском на пенале, али тешко да би могао да доживи овакав крај репрезентативне каријере да није његовог селектора Лионела Скалонија.
Скалони је исписао једну од најфасцинантнијих прича у историји фудбала у Јужној Америци у протеклих неколико година, јер се издигао из тренерског просека до величине на клупи Аргентине.
Када је Фудбалски савез поставио тадашњег селектора кадета Скалонија за привременог тренера А тима у августу 2018. били су у проблемима да нађу правог човека за посао после дебакла на Мундијалу у Русији.
Аргентинцима су срца била сломљена због елиминације од Француске у осмини финала и пораза од 4:3, док је Меси најављивао крај репрезентативне каријере. Бивши играч Скалони је имао 40 година и никакво тренерско искуство.
© AP Photo / Francisco SecoЛионел Скалони
Лионел Скалони - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2022
После завршетка играчке каријере 2015. помагао је Хорхеу Сампаолију у Севиљи током 2016. Потом га је пратио и на клупи Аргентине и био део стручног штаба у Русији.
Након што су величине као што су Симеоне, Гаљардо и Покетино одбили клупу репрезентације после дебакла са Сампаолијем, Фудбалски савез је одлучио да пружи поверење енергетичном Скалонију као привременом решењу.
И то није био популаран потез, а великани попут покојног Дијега Марадоне су критиковали одлуку.

„Он не може ни да регулише саобраћај, како можете да му дате репрезентацију? Јесте ли полудели, питао је Марадона.

Опет, упркос галами, Скалони се занео у посао, ангажовао некадашње саиграче - Пабла Аимара, Валтера Самјуела и Роберта Ајалу као помоћнике.
Они су започели пројекат реконструкције и унели у свлачионицу толико жељени свеж ваздух после два везана пораза у финалима Копа Америка 2015. и 2016. и пре тога финалу Мундијала у Бразилу од Немачке (1:0).
Без Месија, Саклони је победио на четири од првих шест пријатељских утакмица што му је донело сталан посао. Потом је одиграо главну улогу да убеди Месија да размотри одлуку о пензионисању, па се после осмомесечног разлаза Меси вратио у национални тим.
© AP Photo / Natacha PisarenkoЛионел Скалони
Лионел Скалони - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2022
Њих двојица су од тада изградили однос који је омогућио препорођеном Месију да ужива у најбољим играма и данима у дресу Аргентине.
После пораза од Бразила у полуфиналу Копа Америка 2019, започели су невероватну серију од 36 утакмица без пораза укључујући и историјски тријумф над Бразилом у финалу континенатлног шампионата 2021. прве велике титуле после 28 година.
Управо је однос Месија и Скалонија био пресудан да се Аргентина регрупише после шокантног пораза од Саудијске Арабије на старту Мундијала у Катару. Од те утакмице су били незаустављиви, све до титуле.
© AP Photo / Thanassis StavrakisЛионел Скалони
Лионел Скалони - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2022
Са 44 године Скалони је постао други најмлђи селектор који је освојио Мундијал, а пре њега је то учинио његов земљак Цезар Луис Меноти 1978. године када је имао 40.
И једна занимљивост за крај. Ова селекција Аргентине у домовини носи надимак „Ла Скалонета“ изведен из презимена селектора и речи „ла камионета" што значи мали камион или аутобус.
Можда је и зато прегазио ове зиме све ривале у Катару.
Церемонија доделе пехара на Светском првенству - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2022
Катар 2022
Земља фудбалских Богова: Марадона оставио у аманет, Меси после две деценије склонио Европу са трона
Гонзало Монтијел, Арегентина - Француска - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2022
Катар 2022
Од шока трагичара до суза хероја!
Емилијано Мартинес - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2022
Катар 2022
Чувар блага са златном рукавицом!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала