- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Међународни жири доделио награде РТ за најбоље репортаже о специјалној војној операцији у Украјини

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаЗапослени у офису канала РТ у Москви
Запослени у офису канала РТ у Москви - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2022
Пратите нас
Жири Међународног признања „Халед ел Хатиба 2022“, које се додељује новинарима за најбоље репортаже из ратних зона, прогласио је победнике такмичења, саопштила је прес-служба телевизијског канала РТ.
„Победници су ратни дописници 'Известија' и 'Комсомолске правде', студија ТОК и информационе агенције 'РИА новости'. Телевизијски канал РТ установио је ову награду у знак сећања на новинара Халеда ел Хатиба, који је погинуо 2017. у Сирији, а који је сарађивао с РТ Арабик. Ове године за Међународну награду 'Халед ел Хатиб' такмичиле су се репортаже о специјалној војној операцији у Украјини“, наведено је у саопштењу.
У номинацији за награду „Најбољи рад из зоне сукоба (видео)“ победио је Валентин Трушнин (лист „Известија“ / телевизијски канал РЕН ТВ) из Русије с репортажом „Пакао и рај у манастиру“. Репортажа говори о томе како је под непрекидним ударом украјинских граната спроведена евакуација цивила из Светоуспенског Николо-васиљевског манастира у Никољском у Доњецкој Народној Републици. Новинари су приказали последице артиљеријског напада.
У категорији „Најбољи рад из зоне сукоба (текст) победио је новинар Александар Коц (лист „Комсомолска правда“) из Русије, с радом „Бој код Кијева: Гостомељски јунаци“.
Ратни репортер се упутио на положаје падобранаца који су се првог дана специјалне војне операције искрцали на аеродром у Кијевској области и током месец дана држали одбрану под ударом пројектила.
У категорији „Најбољи рад: хуманитарна мисија (видео) победила је Регина Орехова (студио ТОК, медијска група „Русија севодња“ с документарним прогрмом „Мирни“.
Рад је посвећен житељима Маријупоња који су се суочили са смрћу и глађу, али нису изгубили снагу духа.
У категорији „Најбољи рад: хуманитарна мисија (текст)“ победила је Марија Марикјан (РИА Новости) с радом „Они могу да се врате“.
Репортажа је настала у граду Попасна у Луганској Народној Републици, који су украјинске снаге током повлачења жестоко гранатирале. Већина домова у том граду је разорена, али је у Попасни остало неколико десетина људи који нису желели да напусте родни град.
У саставу жирија ове године су били ратни дописници Руске државне телевизије Евгеније Подубни, Антон Степаненко и Александар Лукјанов, извршни директор МИА „Русија севодња“ Кирил Вишински. Радове су оцењивали и ратни дописници РТ-а Валентин Горшенин, Мурад Газдијев, Саргон Хадаја, Семјон Сендеров, новинар РТ Арабик Саљам Мусафир и главна уредница РТ Балкан Јелена Милинчић.
Прве године награду су добили такмичари из Ирака, Ирске и Сингапура, а 2019. лауреати су били представници Русије, САД, Италије и Индије. Награде су 2020. добили ратни дописници из Русије, Сирије и Индије, а прошле године новинари из Русије, САД и Јемена.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала