- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Планови Грчке да преда Кијеву С-300 ─ непријатељски, сва техника ће бити уништена

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаПротивваздушни ракетни систем С-300В
Противваздушни ракетни систем С-300В - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2022
Пратите нас
Планови Грчке да испоручи С-300 Украјини представљају провокацију, сву војну технику послату Кијеву уништиће Оружане снаге Русије, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Она је напоменула да грчко руководство у последње време све више изјављује да је спремно да Украјини испоручи противваздушне ракетне системе С-300ПМУ-1 базиране на острву Крит, под условом да у замену добије додатни број америчких ПВО система „Патриот“.
„Сматрамо провокативне планове за испоруке кијевском режиму С-300 и других руских/совјетских система за противваздушну одбрану отворено непријатељским према Русији“, истиче се у коментару Захарове објављеном на сајту Министарства спољних послова.
Према њеним речима, реч је о најгрубљем кршењу одредаба руско-грчких међувладиних споразума о војно-техничкој сарадњи од 30. октобра 1995. године и о испорукама војних производа од 3. децембра 2013. године, којима се Грчкој недвосмислено забрањује ре-извоз испоручене војне технике трећој страни без сагласности Русије.
Она је нагласила да ће кршење уговорних обавеза неминовно имати последице, а да не говоримо о значајном слабљењу грчке одбрамбене способности у области ПВО.
„Коначно, нико не би требало да сумња да ће сву војну технику послату Кијеву благовремено пратити и уништити Оружане снаге Руске Федерације. Пре него што буде касно, можете одустати од опасних планова. Још једном упозоравамо Одговорно грчко руководство“, додала је Захарова.
Раније је Захарова изјавила да Москва унапред упозорава САД да ће, уколико пошаље ПВО системе „Патриот“ Украјини, они, заједно са њиховом послугом, постати легитимне приоритетне мете Русије.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је, говорећи јесенас на састанку Савета безбедности УН о Украјини, истакао да западне земље које подржавају режим у Кијеву постају стране у сукобу. Такође је напоменуо да ће све пошиљке које садрже оружје за Украјину постати легитимне мете за Русију.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала