- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Параноја Савета безбедности Молдавије: Русија спрема инвазију на републику у пролеће

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Уђи у базу фотографијаПридњестровље
Придњестровље - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2022
Пратите нас
Шеф Службе за информисање и безбедност Молдавије Александар Мустјата тврди да Русија, наводно, планира да изврши инвазију на територију републике почетком 2023. године, али није показао никакве доказе.
„Питање није да ли ће Руска Федерација покренути нову офанзиву на територију Молдавије, већ када ће се то десити: или почетком године, у јануару-фебруару или касније – у марту-априлу. Али, судећи према информацијама које имамо, Руска Федерација намерава да иде даље“, рекао је Мустјата у интервјуу ТВ Молдавија.
Он сматра да ће циљ ових акција бити уједињење са Придњестровљем.
Мустјата истиче да је ризик од саме инвазије висок, али не зна да ли ће она бити ограничена само на територију Придњестровља.
Како је у понедељак пренела телевизија Молдавија, молдавски Савет безбедности признаје да би циљ ове акције могло бити складиште муниције у селу Колбасна.
Прес-служба информативно-безбедносне службе је касније у саопштењу објављеном на сајту објаснила да је Мустјата говорио о анализи неколико могућих сценарија, од којих један подразумева копнену инвазију преко територије Украјине. У ресору наглашавају да је „задатак Русије да створи копнени коридор у Придњестровљу и данас актуелан“.
Складиште муниције у придњестровском селу, које се налази у близини границе са Украјином, једно је од највећих у Европи. На територији Придњестровља налази се оперативна група руских трупа, која је наследница 14. комбиноване армије која је после распада СССР-а прешла под јурисдикцију Русије. Главни задаци оперативне групе су мировна мисија и заштита складишта муниције.
Придњестровље у коме су 60 одсто становника Руси и Украјинци, тражило је отцепљење од Молдавије и пре распада СССР-а, страхујући да ће се, на таласу национализма, Молдавија придружити Румунији. Године 1992, након неуспелог покушаја молдавских власти да силом реше проблем, Придњестровље је практично постало територија коју не контролише Кишињев.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала