- Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Празнична еуфорија и у време кризе: Како ће Срби славити Нову годину

© Sputnik / Николина ТеслаНовогодишње чаролије у Москви
Новогодишње чаролије у Москви - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2022
Пратите нас
Крај календарске и дочек Нове године уз божићне празнике обично прати и празнична еуфорија, величанствена славља и радост због празновања са најближима. Упркос економским и геополитичким потресима у свету, у Србији већина наставља да слави по старом, свако према својим могућностима и афинитетима.
За дочек Нове године у престоници Србије, Београду, џеп не мора уопште бити дубок. Град је и ове године, као и сваке претходне, организовао бесплатна дешавања у трајању од више недеља. Манифестација „Београдска зима“ трајаће од 15. децембра до 15. јануара, организује се Дечији карневал, а биће отворено и неколико клизалишта широм града.
Што се самог дочека тиче, сви који се буду затекли у Београду 31. децембра имаће прилику да на Савској променади присуствују концерту Жељка Јоксимовића, Јелене Томашевић и Марка Луиса, док ће исте вечери испред дома Народне Скупштине бити организован други концерт са извођачима млађе генерације.
Не слушам ту музику и напољу ће бити превише хладно, каже студент историје Вељко Релић, један од оних које је Спутњик анкетирао. Релић додаје да ће за дочек Нове Године отићи у једну од својих омиљених кафана са, како каже, карираним стољнацима. Иако у паузама од учења често навраћа у чувено „Пролеће“, размишља да први јануар ипак дочека у „Српској кафани“.
© Sputnik / Александар МилачићПапић: Шта ће нам кафане кад имамо Твитер? То је дух времена. Нису нам потребни паметни људи и места где ће се окупљати, потребно је да се сви закачимо на мреже где ћемо имати 140 карактера.
Папић: Шта ће нам кафане кад имамо Твитер? То је дух времена. Нису нам потребни паметни људи и места где ће се окупљати, потребно је да се сви закачимо на мреже где ћемо имати 140 карактера.  - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2022
Папић: Шта ће нам кафане кад имамо Твитер? То је дух времена. Нису нам потребни паметни људи и места где ће се окупљати, потребно је да се сви закачимо на мреже где ћемо имати 140 карактера.

Како се слави у срцу Шумадије

А како је у срцу Шумадије, питали смо Крагујевчане који ће Нову 2023. годину моћи да дочекају на Ђачком тргу уз „Веселе осамдесете“, „Веселу машину“, „Трибе“ и проверене „Дивље јагоде“ и, наравно, уз традиционални ватромет.
Нису сви Крагујевчани тако еуфорични и весели попут група које ће у њиховом граду наступати. Има оних који не само да не придају значај овом празнику, већ га и отворено презиру. Међу њима је пензионисани туристички водич и један од привремених кондиционих тренера рукометног клуба „Раднички“ Максим Чорбић.
Нова Година је наметнути празник, такозвани Кокакола празник. Народ је ове године растрзан између тих наметнутих медијских празника уз које иде и усиљена празнична еуфорија и такође медијски наметнуте зебње од надолазеће године и свих ратова, енергентских и финансијских криза, као и свега осталог што је наговештено да ће доћи у 2023. Ја сам ту у предности зато што генерално никад нисам ни волео Нову Годину као концепт, каже Чорбић.
© Sputnik / Александр Гальперин / Уђи у базу фотографијаНовогодишњи „Дедморобус” у Санкт Петербургу
Новогодишњи „Дедморобус” у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2022
Новогодишњи „Дедморобус” у Санкт Петербургу
Максим тврди да су новогодишња путовања и даље доступна свима, али да људи „немају пара јер бирају скупље“. По његовим речима, туристичке агенције су препуштене на милост и немилост таласу збуњености и покушавају да одрже привид доступности али „потрошачи као потрошачи се двоуме између Балија за 900 евра, који је леп и добар за инстаграм и са друге стране Истанбула за 120 и Будимпеште за 90 евра који су мало мање добри и лепи за инстаграм“. Истовремено, каже Максим, „народ размишља да ли да оде на своју викендицу на Космају и потроши једно пола метра дрва илити тридесетак евра“.
Нова година је, додаје наш саговорник, празник за децу и потрошачко друштво.
Лично никад нисам ни волео тај Кокакола празник за децу и потрошачко друштво. Дете, нажалост, више нисам, а потрошачко друштво, хвала Богу, никад нисам ни постао. Једино што волим код Нове Године то је совјетска салата која представља обавезни део новогодишњих празника, каже Чорбић уз осмех.
© Sputnik / Алексей КуденкоРуска салата
Руска салата - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2022
Руска салата
Његов суграђанин, студент права Жељко Аћимовић, такође није претерано еуфоричан, али, како каже, воли сваки повод у којем се „пије и пуштају завичајне песме“.
Ја планирам да прослављам заједно са пријатељима у некој кућној варијанти као што смо прослављали и претходних година. Генерално, у граду постоји богата понуда ноћних клубова који органнизују догађаје за Нову годину, али ми иначе волимо ту фамилијарнију атмосферу, нама је то пријатније а и ти клубови нису баш толико подношљиви за наше студентске новчанике.
Поредећи промотивне материјале од ове године са онима од претходних, Аћимовић види разлику у цени и овогодишњи дочек карактерише као „за нијансу“ скупљи, али истиче да је њему потпуно свеједно јер му је за добар провод довољно да накупује храну и пиће и са добрим друштвом и добрим песмама дочека Нову годину.

Весели Југ

Иако је град Ниш најавио могућност да 31. децембра на Тргу Краља Милана наступи певач Харис Џиновић, Катарина Јовановић, асистент на Филолошком факултету у Нишу, ће попут Вељка и Жељка, славити у стану, окружена најмилијима.
Те празнике, и Божић, и Нову годину, и све те зимске чаролије обожавам, мада их никад нисам нешто посебно славила. Као студент сам имала времена али нисам имала пара, тако да сам славила по кућним журкама сваке године. Ове године, међутим, нећу уопште славити на тај начин пошто радим и 31. децембра и 1. јануара. Славићу код куће са мамом, татом, момком, ујаком из Босне и гледаћу тв .
© Sputnik / Стефан ЂурићСтуденти су свој апартман за празнике декорисали шареном јелком, украсним венцем, лутком снешка и великим плишаним медведом.
Студенти су свој апартман за празнике декорисали шареном јелком, украсним венцем, лутком снешка и великим плишаним медведом. - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2022
Студенти су свој апартман за празнике декорисали шареном јелком, украсним венцем, лутком снешка и великим плишаним медведом.
Катарина, која поред обавеза на факултету ради и у корисничкој подршци једне иностране фирме, додаје да њој и породична варијанта одговара те да неће допустити да јој радни празници уруше оптимизам. О ценама такође није размишљала превише, јер потребе, каже, није ни било.
Што се тиче цена, немам појма. У неком тренутку сам помислила да ћу да одем у неку кафану али се нисам распитивала да ли је то скупо или није скупо. Вероватно није нешто претерано, али зато знам да од путовања односно зимовања нема ништа и да то, имаући у виду цене, не долази у обзир, изјавила је Катарина.

Престоница културе

Нови Сад наставља са традицијом одржавања дочека у подграђу Петроварадинске тврђаве где ће у оквиру музичког дела програма наступати британски трио „Kosheen“, састав „Stereo MC“, Perpetuum Jazzile“, „Репетитор“, „Обојени програм“ и „Монохром“. За српску Нову годину наступаће један од највећих џез пијаниста данашњице Тигран Хамасијан, холандска музичка дива иранског порекла Севдализу, инди рок звезде „Shortparis“, виолиниста Лајк Феликс, Констракта и други.
Хана Вучо, радница у локалној књижари и мастер студент комуникологије, поздравља шаролику понуду коју њен град нуди, али тврди да је за њу суштина празника нешто сасвим друго.
Моја породица је веома традиционална, вишечлана и православна, тако да је за нас најбитнији празник ипак Божић. Што се тиче Нове године, млађа генерација и њу прославља. Што се мене тиче, мислилм да ћу за ову „стандардну“ Нову годину 31. ипак изаћи са друштвом у неки од клубова. За српску Нову годину идем са породицом на наступ Данице Црногорчевић, а Божић ћемо наравно прославити у кругу породице.
© Sputnik / Радоје ПантовићДаница Црногорчевић на снимању
Даница Црногорчевић на снимању - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2022
Даница Црногорчевић на снимању
На питање хоће ли се прослава Нове године у време кризе разликовати од досадашњих дочека, Хана каже да за њу и нема неке разлике. Не празнује по сваку цену, већ види шта је у понуди па на то и оде, независно од годишњег доба или празника.
Тако је за мене наступ Цеце за прошлу Нову годину један од омиљених концерата на којима сам присуствовала последњих година и искрено бих волела да се понови, независно од празника. Такође сам имала прилику да одем и на концерт Баје Малог Книнџе у Спенсу и сматрам да би то исто била добра опција, колко год он овде био у неку руку културолошки неподобан. Сматрам да би била јако добра опција да он пева за Нову годину, српску наравно, закључује Хана.
Саговорници Спутњика се у једном слажу – да су празници пред нама и да тај празнични дух неће нарушити никаква економска криза, политичка трвења, енергетски дефицит и идеолошки, хибридни и слични ратови. Они који немају пара славиће исто као и они што их имају, а независно од тога да ли се радујемо или се мрштимо на новогодишњу еуфорију, једно је сигурно – Нова година ће свакако доћи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала