Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Срби на барикадама на северу Косова и Метохије обележавају крсну славу

© Sputnik / Теодор АнастасијевићСрби на барикади у Зубином Потоку
Срби на барикади у Зубином Потоку - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2022
Пратите нас
Срби на северу Косова и Метохије десети дан су на барикадама у знак протеста због хапшења сународника и присуства такозване косовске полиције на северу покрајине. Ноћ је протекла мирно, а домаћини који су на барикадама у Рудару данас ће код крста обележити крсну славу, Светог Николу.
Како поручују, не одустају од захтева да се на слободу пусте Миљан Аџић, Дејан Пантић и Слађан Трајковић, као и да се специјалне снаге косовске полиције повуку са севера Косова и Метохије.
Како наводи РТС, присутне су појачане патроле Кфора на северу КиМ, а барикаде и административне прелазе повремено надлећу хеликоптери.
Присуство косовске полиције присутно је нарочито у мешовитим срединама и на прелазу између јужног и северног дела Косовске Митровице.
Основци на северу Косова и Метохије од данас се враћају у школске клупе, док ће средњошколци наставити наставу онлајн.
Објављено је и да је, због славе, одложен за данас најављени хуманитарни концерт у организацији студената.

„Српски народ на КиМ је чувар наше православне баштине“

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић честитао је свим српским породицама, посебно на КиМ, које славе Светог Николу, тај велики православни празник.
„Српски народ на Косову и Метохији је чувар наше православне баштине и обичаја, и данас, када у изазовним тренуцима овај велики празник обележава на путевима, на барикадама, под шаторима, потврђује да је доследно на стази мирољубиве хришћанске врлине“, истакао је Петковић.
Петковић је навео да је цео српски народ данас са својим сународницима на Косову и Метохији, уједињен у жељи да се очувају заједнички српски хришћански и православни темељи.
Српски народ је опстао као колектив зато што је своју културу и обичаје чувао и онда када то није било лако, казао је Петковић, додајући да и Срби на Косову и Метохији показују снагу и решеност достојну наших предака, бранећи не само своја права и слободу, већ и идентитет и вредносну вертикалу васколиког српства.
„Срби на Косову и Метохији, прогоњени као ранохришћани, свима су нам данас вероучитељи, јер сведоче шта значи бити хришћанин на делу. У нади да ће им бити дозвољено да славу обележе без провокација и инцидената, и молећи се да нам Свети Никола буде на помоћи, свим свечарима на Косову и Метохији желим срећан и благословен празник“, навео је Петковић.
Амерички војници на Косову у околини Ораховца - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2022
СРБИЈА
Рука руку мије: Наоружавање Приштине фактички помоћ Кфору
Припадници КФОР-а у Косовској Митровици  - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2022
СРБИЈА
Кфор појачао присуство на Јарињу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала