- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ватикан разрешио свештеника који је упорно подржавао Трампа

© AP Photo / (Greg Kahn/Naples Daily NewsФранк Павон
Франк Павон - Sputnik Србија, 1920, 19.12.2022
Пратите нас
Ватикан је сменио америчког свештеника Френка Павона, познатог по подршци бившем председнику САД Доналду Трампу и оштрој реторици против абортуса, због „бласфемичне комуникације на друштвеним мрежама“. Међу разлозима за смену наведена је и „упорна непослушност“ бискупа који му је више пута рекао да престане са страначким активизмом за Трампа.
У писму, које је јуче америчким бискупима послао амбасадор Ватикана у САД надбискуп Кристоф Пјер, стоји да је одлука против Павона, који предводи америчку групу против абортуса „Свештеници за живот“, донета још 9. новембра и да није било прилика за жалбу.
Павонове активности достигле су врхунац када је 2016. године ставио побачени фетус на олтар и објавио видео на друштвене мреже. Уз видео је написао да ће Хилари Клинтон и Демократска странка допустити наставак абортуса и да Трамп и републиканска платформа желе да заштите нерођену децу.

Оспоравао изборе 2020.

Павон је остао упорни присталица Трампа и 2020. године је у јавности оспоравао резултате избора на којима је победио Џозеф Бајден. Уочи избора, бискупија Амарило осудила је Павоново коришћење друштвених мрежа у политичке сврхе, дистанцирала бискупију од њега и рекла му да његови ставови нису у складу с католичким учењем.
„Дакле, у свакој професији, укључујући и свештеничку, ако браните нерођене, бићете третирани као они! Једина разлика је у томе што када смо „абортирани“, настављамо да говоримо, јасно и гласно“, написао је Павон јуче на Твитеру.
Касније се појавио у видеу на друштвеним мрежама у којем носи црну кожну бициклистичку јакну преко свештеничког оковратника на лажној позадини базилике светог Петра, и обећава да ће наставити „рат“ против побачаја и осуђује „културу отказивања“ Цркве, за коју је рекао да га прогони деценијама, пренео је „Индекс“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала