- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Холивудски продуцент проглашен кривим за силовање и у Лос Анђелесу

© AFP 2023 / ETIENNE LAURENTХарви Вајнстин
Харви Вајнстин - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2022
Пратите нас
Некадашњи филмски могул, продуцент Харви Вајнстин, проглашен је кривим по једној од четири оптужби за силовање за колико је био оптужен пред судом у Лос Анђелесу. Вајнстину је то друга пресуда која му је изречена за силовање.
Порота је Вајнстина прогласила кривим за силовање италијанске манекенке на суђењу идентификоване као Џејн Доу бр. 1, али га је ослободила оптужби за сексуално злостављање терапеуткиње за масажу, док по три друге оптужбе за силовање није могла да донесе једногласну пресуду, јављају медији.
У изјави, Џејн Доу бр. 1, захвалила се тужилаштву на, како је рекла, борби за све жртве и што је веровало у њу.

„Харви Вајнстин је заувек уништио део мене те ноћи 2013. и то никада нећу моћи да вратим. Суђење је било брутално и Вајнстинови адвокати су ме провели кроз пакао док сам сведочила, али знала сам да ово морам да приведем крају; и јесам. Надам се да Вајнстин никада током свог преосталог живота неће видети белог дана из затворске ћелије“, рекла је она.

Седамдесетогодишњем Вајнстину прети казна између 18 и 23 године затвора за дела за које је проглашен кривим. Да је проглашен кривим и за остала дела за која га је теретило тужилаштво, морао би да се суочи са чак 60 година затвора. Међутим, порота није могла да се сложи око оптужби за силовање Џенифер Сибел Њусом и Лорен Јанг.
Сибел Њусом, супруга садашњег гувернера Калифорније Гевина Њусома, навела је да ју је Вајнстин силовао 2005, након што је стигла на, како је мислила, пословни састанак.

„Харви Вајнстин више никада неће моћи да силује другу жену. Провешће остатак живота иза решетака, где му је и место. Харви Вајнстин је серијски предатор и оно што је урадио је силовање. Током читавог суђења, Вајнстинови адвокати су користили сексизам, мизогинију и тактику малтретирања да би застрашили, понизили и исмевали нас жртве. Ово суђење било је снажан подсетник са чим као друштво имамо посла”, навела је она у саопштењу.

Тужилаштво је, у завршним речима, Вајнстина описало као предатора и позвало пороту да оконча његову „владавину терора”, а окружни тужилац Џорџ Гаскојн изразио је разочарење што порота није могла да се сложи око свих тачака оптужнице.
Адвокати одбране одбили су да дају изјаве, с обзиром да суђење није окончано и да термин за изрицање пресуде још увек није заказан, али су током суђења тврдили да су сведокиње са Вајнстином ушле у „трансакционе“ односе с обзиром на његову моћ у филмској индустрији.
„Играле су игру. Оне то сада мрзе, недвосмислено, и та мржња је преточена у њихово сведочење“, тврдио је Вајнстинов бранилац Алан Џексон.
Вајнстина је више од 100 жена, које су се јавно огласиле, оптужило за сексуално узнемиравање, напад или силовање, а суд у Њујорку већ га је прогласио кривим и осудио на казну од 23 године затвора 2020. Та пресуда се налази пред њујоршким Апелационим судом, коме се Вајнстин жалио.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала