- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лондон: Мала је вероватноћа да ће се Белорусија укључити у сукоб у Украјини

© Sputnik / Виктор ТолочкоБелоруски војници на граници са Пољском
Белоруски војници на граници са Пољском - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2022
Пратите нас
Министар одбране Велике Британије Бен Волас сматра да тренутно постоји мала вероватноћа да ће се Белорусија укључити у сукоб у Украјини.

„У овом тренутку мислим да је мало вероватно да ће се у краткорочној перспективи Белорусија укључити у сукоб“, рекао је Волас, те је констатовао да белоруска војска није присутна у зони сукоба у Украјини.

Међутим, како је казао, „Белорусија је дозволила да се њена територија користи за лансирање наоружања и мало је вероватно да ће се ситуација у том погледу изменити“.
Волас је том приликом истакао да Велика Британија „знањем и консултацијама“ помаже Украјини да боље координише и усклађује противваздухопловну одбрану, али и да уништава наводне „руске или иранске дронове камиказе“.
Британски министар тврди да је Иран постао „један од главних војних присталица Русије“.
„У замену за испоруку више од 300 дронова камиказа, Русија сада намерава да обезбеди Ирану напредне војне компоненте које подривају како безбедност Блиског истока, тако и међународну безбедност“, рекао је Волас, не наводећи никакве доказе за своје тврдње.
Велика Британија треба да „раскринка“ будући договор Русије и Ирана, додао је британски министар, те се нашалио да је „он то управо учинио“. Истовремено је поручио да ће Велика Британија наставити да пружа војну подршку Украјини, обнављајући како украјински, тако и британски арсенал.
Волас је такође саопштио да је током целе године одржавао комуникацију са министром одбране Русије Сергејем Шојгуом како би се избегле погрешне процене и ризик од ескалације ситуације.
Западне земље тврде да Иран наводно испоручује Русији беспилотне летелице које се користе у сукобу у Украјини. Москва и Техеран су више пута негирали такве тврдње.
Застава Велике Британије испред Биг Бена у Лондону. - Sputnik Србија, 1920, 10.11.2022
Специјална операција у Украјини
Велика Британија испоручује Украјини још хиљаду ракета земља-ваздух
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала