- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

ММФ одобрио Србији стендбај аранжман од 2,4 милијарде евра

© AFP 2023Међународни монетарни фонд
Међународни монетарни фонд - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2022
Пратите нас
Одбор извршних директора Међународног монетарног фонда одобрио је Србији стендбај аранжман у износу од 290 одсто квоте наше земље у ММФ-у, што је око 1,89 милијарди специјалних права вучења, односно око 2,4 милијарде евра, саопштила је Народна банка Србије (НБС).
Нови стендбај аранжман представља подршку договореном економском програму Србије у наредне две године а део од укупног износа средстава биће повучен током 2022. и 2023. године, док ће се преостали део третирати као средства из предострожности.
Истовремено, Одбор извршних директора ММФ-а позитивно је оценио остварене резултате у оквиру трећег разматрања Инструмента за координацију политике.
Надовезујући се на постигнуте резултате и реформску агенду, нови аранжман са ММФ-ом заменио је постојећи Инструмент за координацију политике, уз одговарајућа прилагођавања макроекономске политике којима се уважавају актуелни изазови на глобалном нивоу, наводи се у саопштењу НБС. Такође, нови аранжман представља подршку за даље спровођење структурних реформи, с фокусом на сектор енергетике.
Циљеви економског програма Републике Србије за период 2023-2024. године који су подржани новим стендбај аранжманом усмерени су на:
очување макроекономске и финансијске стабилности,
јачање отпорности привреде на енергетску кризу кроз спровођење одговарајуће енергетске политике, реформе у домаћем енергетском сектору, и истовремену заштиту најрањивијих категорија,
подстицање високог, еколошког, инклузивног и одрживог раста у средњем року.
ММФ је оценио да српска економија има добре механизме одбране од ризика, укључујући адекватне девизне резерве, умерени ниво спољног и јавног дуга, добро капитализован и ликвидан банкарски сектор.
Оцењено је да је реакција монетарне политике одговарајућа у условима актуелних инфлаторних притисака, као и да текуће пооштравање монетарне политике има кључну улогу у спречавању дужег трајања инфлације.
Нови стендбај аранжман обезбеђује још један заштитни слој у периоду изазова и неизвесности на глобалном нивоу.

„Одобрени стендбај аранжман биће додатна подршка у суочавању са глобалним ризицима и позитиван сигнал за све потенцијалне инвеститоре, као још један показатељ посвећености Владе и Народне банке Србије одговорном вођењу економских политика. У Србији настављамо да чувамо стабилност и спроводимо реформе, уз пуну координацију политика и неопходну диверсификацију извора финансирања у актуелним глобалним условима. Изазови и ризици се нису смањили, али је то само појачало нашу решеност да истрајемо и даље стварамо услове за просперитет оних за које и с којима радимов - грађане и привреду“, казала је гувернер Јоргованка Табаковић, пренео је Танјуг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала