- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Немачка тражи од Си Ђинпинга да утиче на Путина

© AP Photo / ROMAN PILIPEYСи Ђинпиг и Владимир Путин
Си Ђинпиг и Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2022
Пратите нас
Председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер разговарао је телефоном са кинеским лидером Си Ђинпингом о украјинској кризи и том приликом је затражио од Пекинга да утиче на Москву како би се зауставила специјална војна операција.

„Председник Немачке је истакао да су Кина и Европа заинтересоване за окончање рата, као и за поштовање суверенитета Украјине и потребу повлачења руских трупа. Он је затражио од Си Ђинпинга да искористи свој утицај на Русију и у том смислу да утиче на руског председника Владимира Путина“, саопштио је кабинет немачког лидера.

Штајнмајер је истовремено нагласио да је Немачка одлучна да настави са пружањем помоћи Украјини.

Продужавање сукоба никоме није у интересу

Председник Кине Си Ђинпинг је констатовао да продужавање и усложњавање сукоба у Украјини никоме није у интересу.
„Кина је чврсто посвећена ставу доприноса мировним преговорима и сматра да продужавање и усложњавање кризе не одговара интересима ниједне стране“, рекао је Си Ђинпинг, пренела је Кинеска централна телевизија.
Такође је саопштио да Кина подржава Европу у демонстрацији њене стратешке независности, те се нада изградњи уравнотежене, ефикасне и одрживе архитектуре европске безбедности.

Си: Кина и ЕУ треба да граде односе без мешања треће стране

Кинески председник изјавио је да Кина и Немачка треба заједно да раде на неговању добрих односа између Пекинга и ЕУ, без икаквог мешања треће стране.
Како је пренела кинеска државна телевизија ЦЦТВ, Си је у телефонском разговору са немачким колегом Франком-Валтером Штајнмајером рекао да се Кина нада да Немачка може да обезбеди транспарентно и недискриминаторско радно окружење за кинеска предузећа у Немачкој, која је, како је оценио, највеће тржиште у ЕУ.
„Кина подржава стратешку аутономију ЕУ и нада се да ће се европска страна придржавати позиција Кине и Европе као стратешких партнера, као и да ће поштовати принцип да односи Кине и ЕУ нису угрожени, да су независни и да се у њих не меша трећа страна“, рекао је Си.
Ројтерс преноси да су раније овог месеца Пекинг и Берлин постигли споразум о обезбеђивању „немачких вакцина“ немачким држављанима у Кини, а портпарол немачке владе је рекао да Берлин ради на унапређењу сарадње између немачке компаније „Бионтек“ и кинеског партнера на вакцини против вируса ковида 19.
Кинески председник Си Ђинпинг - Sputnik Србија, 1920, 01.12.2022
СВЕТ
Си Ђинпинг: Решавање украјинске кризе политичким средствима је у интересу Европе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала