- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пољски „Орлен“ неће продужавати уговор с „Росњефтом“ о испоруци нафте 2023.

© AP Photo / Rosneft press serviceРуска бушилица нафте на Арктику
Руска бушилица нафте на Арктику - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2022
Пратите нас
Пољски гасни концерн „Орлен“ неће продужавати уговор о испоруци нафте с „Росњефтом“ и да ће прекинути испоруке од „Татнафта“ када буду уведене санкције Европске уније, саопштила је портпаролка компаније Едита Ољкович.
„'Орлен' неће продужавати дугорочни уговор, који истиче у јануару 2023. године, а једини важећи уговор о испоруци руске нафте током 2023. године престаће да буде реализован у тренутку увођења санкција, за шта смо спремни“, рекла је Ољковичева.
Она је подсетила да у јануару 2023. године истиче рок важења уговора „Орлена“ с руским концерном „Росњефт“. На основу тог уговора, „Росњефт“ испоручује „Орлену“ 300.000 тона нафте месечно.
Према другом уговору, склопљеном с компанијом „Тафтњефт“, пољски концерн купује 200.000 тона нафте месечно, а уговор с руским испоручиоцем истиче у децембру 2024. године.
Ољковичева је навела да у овом тренутку 70 одсто сировине за све нафтне рафинерије групе „Орлен“ у Пољској, Чешкој и Литванији не долази из Русије, као и да је та група 2015. године готово 100 одсто нафте добијала из Русије.
Шести пакет европских санкција, који је на снагу ступио 5. децембра, подразумева постепено увођење ембарга на увоз нафте из Русије. Забрана се односи само на испоруке преко мора, а нафта која се испоручује нафтоводом „Дружба“ није обухваћена ограничењима. Санкције, такође, подразумевају забрану осигурања бродова који превозе руску нафту.
Раније је компанија „Трансњефт“ саопштила да је примила захтеве од Пољске и Немачке за пумпање нафте следеће године, упркос саопштењима да не желе да наставе испоруке.
„Најавили су да од 1. јануара неће узимати нафту из Русије. А сада смо добили захтеве пољских потрошача: дајте нам три милиона тона за следећу годину и 360 хиљада тона за децембар, а и Немачка је већ поднела захтев за прво тромесечје“, рекао је директор „Трансњефта“ Николај Токарев за телевизију „Русија 24“.
Раније су медији објавили да је највећа пољска рафинерија нафте „Орлен“ поднела захтев „Трансњефту“ за испоруку три милиона тона руске нафте преко нафтовода „Дружба“ 2023. године. Потпредседник компаније Сергеј Андронов потврдио је да Пољска планира да следеће године купује руску нафту и навео да постоје одговарајући захтеви „Трансњефту“ од пољских потрошача.
Део нафтовода Дружба у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2022
РУСИЈА
Русија добила захтев од Пољске и Немачке за испоруку нафте следеће године
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала