- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Изложба о Грачаници отворена у Галерији САНУ /фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићИзложба о Грачаници отворена у Галерији САНУ
Изложба о Грачаници отворена у Галерији САНУ - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
Пратите нас
Изложба "Грачаница: Сјај уметности у доба краља Милутина", чија је ауторка Александра Давидов Темерински, отворена је вечерас у Галерији Српске академије наука и уметности.
Изложба, која се реализује у организацији САНУ и Републичког завода за заштиту споменика културе – Београд, плод је обележавања два јубилеја.
Изложбу је отворио државни секретар у Министарству културе Миодраг Ивановић.
Недавно су окончани конзерваторски радови на целокупном зидном сликарству Грачанице (2010–2018), у организацији Републичког завода за заштиту споменика културе – Београд, институције која је 2022. године обележила 75 година рада.
Такође, 2021. године, навршило се пуних седам векова од завршетка осликавања Грачанице и важне епохе српске средњовековне историје – четири деценије дуге владавине краља Милутина (1282–1321), који је преминуо ускоро по завршетку осликавања своје последње цркве.
С обзиром на то да је естетске вредности архитектуре и сликарства Грачанице могуће представити само посредно, највећи део изложеног материјала чине принтови архитектуре и сликарства великих димензија уз допринос нових технологија.
Представљање тродимензионалне архитектуре посебан је изазов, па ће видео-анимација изградње једне од најзначајнијих средњовековних задужбина омогућити посетиоцима да стекну увид у процес изградње, односно у елементе грађевине и њену конструкцију.
Нешто касније дозидана спољна припрата приказана је сасвим сумарно, у складу са степеном очуваности њеног првобитног изгледа и њеним естетским дометима.
Када је реч о грачаничком сликарству из времена краља Милутина, иако околност да је реч о посредном представљању може изгледати као недостатак, оно се може испоставити и као предност будући да је публика у прилици да из непосредне близине посматра композиције великих формата, недавно очишћеног и конзервираног живописа, у неким случајевима у размери 1:1.
Концепт изложбе подразумевао је представљање живописа према просторним целинама цркве: од припрате, коју је било могуће реконструисати у извесној мери, до наоса и олтарског простора, уз посебно осмишљену галерију "портрета".
Приликом избора композиција и појединачних фигура тежиште је било на најбоље очуваним, ликовно и историјски највреднијим композицијама и појединачним фигурама.
Изложба је реализована уз покровитељство Министарства културе Републике Србије и Секретаријата за културу Града Београда.
Ауторка поставке је Борјана Шуваковић, графички дизајн потписује Зоран Бореновић, аутор графичког решења пратећег каталога је Мирослав Лазић.
Публика ће моћи да погледа изложбу у Галерији САНУ до 23. фебруара 2023. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала