- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медведев у Кини, пренео Си Ђинпингу Путинову поруку /видео/

© Sputnik / Екатерина Штукина / Уђи у базу фотографијаДмитриј Медведев у званичној посети кинеском председнику Си Ђинпингу
Дмитриј Медведев у званичној посети кинеском председнику Си Ђинпингу - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
Пратите нас
Заменик председника Савета безбедности Русије и председник партије „Јединствена Русија“ Дмитриј Медведев састао се са кинеским председником Си Ђинпингом у Пекингу, саопштила је Централна телевизија Кине. Кинески лидер је, након разговора, рекао да су руско-кинески односи издржали тест времена на пољу међународних односа.
Према саопштењу, руски званичник борави у Пекингу на позив Централног комитета Комунистичке партије Кине.
Медведев је честитао кинеском председнику на реизбору на ХХ Конгресу КП у октобру ове године.
Поред тога, руски званичник је саопштио да је са кинеским лидером размотрио питања партијске сарадње, билатералне сарадње, укључујући економска питања, индустријску кооперацију.
„Преговори су били веома корисни“, истакао је Медведев.
У саопштењу се наводи да су Медведев и Си једногласно високо оценили актуелно стање и перспективе руско-кинеских односа и разменили ставове о читавом спектру питања.
Према секретаријату, руски званичник и кинески председник договорили су активизацију сарадње партија на чијем су челу.

„Медведев и Си постигли су договор о интензивирању сарадње партија које предводе у контексту општих задатака које су поставили руски председник Владимир Путин и кинески лидер, а у погледу даљег напретка целог комплекса односа свеобухватног партнерства и стратешке интеракције две земље“, наводи се у саопштењу.

Медведев пренео Путинову поруку

Секретаријат Медведева наводи да је руски званичник предао кинеском лидеру поруку председника Русије Владимира Путина.
У поруци се, према саопштењу, истиче изузетан ниво дијалога са кинеским властима, кооперације, а руски лидер је такође изразио увереност у развој међудржавних и међупартијских веза.

Партнерство две земље – дугорочан стратешки избор обе стране

Кинески лидер је, након разговора са Медведевом, оценио да су руско-кинески односи издржали тест времена.
„У последњих 10 година кинеско-руски односи издржали су тест времена на пољу међународних односа и демонстрирали непрекидан стабилан и здрав развој на високом нивоу“, изјавио је лидер КНР, а преноси Централна телевизија Кине.
Према његовим речима, развој кинеско-руских односа свеобухватног партнерства и стратешке сарадње у новој ери представља дугорочан стратешки избор обе стране, направљен на основу њихових одговарајућих националних критеријума.
Си је поручио да Комунистичка партија Кине и „Јединствена Русија“ помажу јачање политичког поверења КНР и Русије.
Поред тога, Медведев и Си су размотрили ситуацију на постсовјетском простору, укључујући украјинску кризу.

„Надам се да ће стране (у Украјини) сачувати рационалност, уздржаност и да ће одржати свеобухватни дијалог“, истакао је кинески председник.

Он је поручио да је Кина увек дефинисала свој став и политику, ослањајући се на чињенице и бранећи објективну и праведну позицију, као и да је активно инстистирала на помирењу и преговорима.
Разговор Медведева и Сија је први директан сусрет две владајуће партије Русије и Кине од почетка пандемије вируса корона, као и након одржавања ХХ Конгреса КП у октобру ове године.
Владимир Путин и Си Ђинпинг у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 13.12.2022
РУСИЈА
Кина: Лидери Кине и Русије одржавају блиске контакте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала