- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Мисија „Патриот“: Хоће ли Зеленски добити у Белој кући систем који би изазвао непредвидиве последице

© AP Photo / Itsuo InouyeРакетни систем „патриот“ у Јапану
Ракетни систем „патриот“ у Јапану  - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски отпутовао је у посету Вашингтону да би представио Русију као озбиљну претњу по Запад и тражио нови пакет војне и финансијске помоћи. Међутим, његова посета иде у прилог и самом Вашингтону ком је Зеленски искључиво потребан за даљу сулуду борбу против Русије, оцењују за Спутњик руски експерти.
Вашингтон, према речима званичника Беле куће, сматра да је посета Зеленског „сигнал руском председнику Владимиру Путину“ да ће Америка наставити подршку Украјини.

„Ради се о томе да треба послати сигнал Путину и свету да ће Америка бити уз Украјину колико буде потребно“, изјавио је званичник, додајући да је руски председник Русије погрешио мислећи да ће се Украјинци повући, а НАТО распасти.

„Он је погрешио у те две тачке и греши у проценама наше способности да будемо уз Украјину. И то ће ова посета показати“, изјавио је тај званичник.

Нови пакет војне и финансијске помоћи

Како каже за Спутњик заменик шефа спољнополитичког одбора Савета Федерације Русије Владимир Џабаров, украјински председник отишао је у Вашингтон да би представио Русију као озбиљну претњу по Запад и тражио нови пакет војне и финансијске помоћи од америчког председника Џозефа Бајдена.
„Он је отишао у Америку да још једном затражи помоћ и узбурка јавно мњење Запада. Жели да им да до знања да Украјина наставља да се бори са Русијом и да јој зато не треба окретати леђа. Зеленски планира да тражи испоруку новог пакета војне помоћи, међу којем се налазе и амерички противракетни системи „Патриот“. Осим тога, украјински председник планира да током посете Русију представи као претњу по Европу и цео свет“, објашњава наш саговорник.
Руски званичници су раније упозорили да би евентуална испорука система „Патриот“ Украјини представљала провокацију с непредвидивим последицама. Тиме се стварају нови ризици по глобалну безбедност, упозорили су недавно из Амбасаде Русије у Вашингтону.
Осим новог војног пакета, Зеленски ће од Сједињених Америчких Држава, према мишљењу Владимира Џабарова, тражити и финансијску помоћ.
„Зеленском је потребан новац. Од Украјине, осим украјинског народа и војске, није остало ништа. Ова земља нема више оружје, муницију, економске резерве...И Зеленски одлази у Вашингтон како га Американци не би оставили на цедилу“, уверен је наш саговорник.
Слично мишљење дели и руски политиколог Јуриј Светов. Према његовим речима, посета Зеленског Вашингтону је везана за придобијање даље подршке за Украјину у свим областима.
„Они схватају да ће Русија, која је сада концентрисала снаге, напредовати у Украјини решавајући циљеве специјалне војне операције. Због тога је Зеленски и отишао у Вашингтон. Њему је потребан новац и оружје“, каже Светов.

Американци користе своју марионету – Зеленског

Међутим, истиче наш саговорник, од посете украјинског председника Владимира Зеленског нема корист само Украјина, него и Сједињене Америчке Државе.
„Зеленски је отишао у Вашингтон да би амерички председник Џозеф Бајден показао да ће наставити да подржава Украјину и да је његова политичка судбина везана за украјинску државу. Зеленски је њихова марионета, а потребан им је само зарад њихове користи“, објашњава стручњак.
Да Сједињене Америчке Државе имају корист од Зеленског, слаже се и Џабаров.
„Вашингтон, снадбевајући оружјем Украјину, ни чим не ризикује. Он не користи своје оружане снаге, ни војнике земаља НАТО, већ војну силу Украјине. А да би се Русија што више ослабила, потребна је Украјина – земља која је на себе преузела сву тежину директног војног окршаја са Русијом. То је разлог што Американци не окрећу леђа Зеленском. Он им је за сада потребан“, констатује саговорник Спутњика.

Зеленски не размишља о будућности свог народа

Према мишљењу Џабарова, сва војна и финансијска помоћ од Американаца коју је украјинска држава добила по молби Зеленског од почетка руске специјалне војне операције, обиће се на крају о главу украјинском народу.
„Зеленски не размишља о будућности своје земље и свог народа. Запад му оружје није давао бесплатно. Све су то кредити и дуг који ће морати да се врати. И мислим да тај дуг неће враћати само једна генерација Украјинаца“, наглашава Џабаров.
Према најавама, Зеленски који је отпутовао у Вашингтон 21.децембра на позив америчког председника Џозефа Бајдена састаће се с Бајденом, а обратиће се и у америчком Конгресу.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков изразио је уверење да позиција украјинског председника нец́е постати конструктивнија након посете САД и да се нец́е променити у правцу преговарачког процеса са Русијом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала