- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Низ западних чиновника признаје да Русија није умешана у нападе на „Северне токове“

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаЦеви гасовода "Северни ток 2"
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
Пратите нас
Низ западних чиновника у приватним разговорима признаје да Русија није умешана у експлозије на гасоводима „Севернои ток 1“ и „Северни ток 2“, те да нема доказа да је Москва одговорна за ту диверзију, пише „Вашингтон пост“.
„После неколико месеци истраге многи званичници у приватним разговорима наводе да Русија, ипак, по свој прилици, није одговорна за нападе на гасоводе 'Северног тока'“, пише лист.
Према наводима листа, који се позива на изјаву једног европског чиновника, у овом тренутку нема никаквих доказа да иза тих напада стоји Русија.
Лист истиче да је европски чиновник поновио процену 23 представника дипломатских и обавештајних служби из девет земаља, који су се изјаснили у вези с нападом на гасоводе током протеклих неколико седмица.
„Вашингтон пост“ наводи да нико од западних чиновника не сумња у то да је напад на гасоводе био испланиран. Према речима неименованих извора, чак и они који су упознати с експертизама, немају на основу чега да закључе да је диверзија повезана с Русијом.

Лавров: Нико у ЕУ не планира озбиљно да истражује нападе на гасоводе

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да нико у Европској унији не планира озбиљно да истражује терористички напад на гасоводе.
„Због познатих експлозија на 'Северним токовима', чије околности нико у Европској унији, судећи по свему, не намерава озбиљно да истражује, заустављене су северне маршруте транспорта руског гаса“, рекао је Лавров на заседању Савета министара иностраних послова Организације за црноморску сарадњу и додао да Русија обезбеђује испоруке гаса црноморским гасоводима свим заинтересованим купцима.
„Преговарамо с Анкаром и другим иностраним колегама да се на територији Турске створи центар за дистрибуцију гаса“, додао је руски министар.
Терористички напади догодили су се 26. септембра, истовремено на два руска гасовода који извозе гас у Европу – на „Северном току 1“ и „Северном току 2“. Оператор „Северног тока“, компанија „Норд стрим АГ“ саопштила је да је дошло до великих оштећења и да је немогуће проценити када ће она бити отклоњена. Немачка, Данска и Шведска не искључују могућност да је реч о планираној диверзији. Главно тужилаштво Русије покренуло је кривичну истрагу о делу међународног тероризма.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала