- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Патриот“ и ракете за „хајмарс“: Пентагон открио детаље новог пакета војне помоћи за Украјину

© Sputnik / Алексей Агарышев / Уђи у базу фотографијаПентагон
Пентагон  - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
Пратите нас
Нови пакет америчке војне помоћи Украјини, вредан 1,85 милијарди долара, обухвата једну батерију противваздушних ракетних система „патриот“, ракете „харм“, муницију за вишецевне бацаче ракета „хајмарс“ и друго наоружање, саопштио је Пентагон.

Пакет помоћи обухвата, између осталог, 45.000 комада муниције калибра 152 милиметра, 20.000 комада муниције калибра 122 милиметра, 50.000 ракета за вишецевне бацаче ракета „град“ и 100.000 граната калибра 125 милиметара за тенкове, наводи се у документу.

Поред тога, Вашингтон ће испоручити Кијеву 500 комада високо прецизне артиљеријске муниције калибра 155 милиметара, 37 оклопних возила „кугуар“, мине, неколико хиљада бацача граната и малокалибарског оружја, оптику и уређаје за ноћно осматрање, панцире, средства за сателитску комуникацију и другу опрему.
У Пентагону су саопштили да Сједињене Америчке Државе верују да ће украјинској војсци бити потребно неколико месеци да научи да рукује противваздушним ракетним системима "патриот". Истиче се да овај систем неће бити „сребрни метак“ против руских авиона или ракета и да би требало да се користи у комбинацији са другим системима ПВО.

САД не реагују на упозорења Москве

Упозорења Москве неће спречити САД да испоруче Кијеву системе које Вашингтон сматра неопходним, саопштено је из Пентагона.

„Наставићемо да подржавамо Украјинце оним што им је потребно и када им је потребно, без обзира на реторику“, изјавио је високи представник америчког војног ресора, коментаришући вест да ће Вашингтон ипак испоручити Кијеву системе „патриот“, упркос упозорењима Москве да ће то резултирати даљом ескалацијом.

Представник Пентагона је рекао да су САД навикле на „претеће“ коментаре руских званичника. Како је прецизирао, Кијеву су обећани само одбрамбени системи.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен раније је саопштио да је актуелна америчка администрација до сада издвојила Кијеву војну помоћ у укупној вредности од 21,9 милијарди долара.
Припадници 10. америчке ваздушно-ракетне команде поред система за противваздушну одбрану Патриот - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
РУСИЈА
Вашингтон ће предати Кијеву системе Патриот
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала