- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија и Кина потписале споразум о заједничком истраживању Месеца

CC0 / / Месец
Месец - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
Пратите нас
Владе Русије и Кине већ су потписале споразум о оснивању научне станице за истраживање Месеца, изјавио је директор „Роскосмоса“ Јуриј Борисов.
„Прећи ћемо на следећу фазу, у блиском смо контакту с кинеским партнерима у вези с изградњом будуће станице за истраживање Месеца. Као што знате, 2021. године био је потписан меморандум, а буквално сасвим недавно потписан је споразум с кинеском страном о сарадњи у тој области“, рекао је Борисов за телевизијски канал „Русија 24“.
Русија и Кина су у марту 2021. године потписале Меморандум о сарадњи у области изградње Међународне научне станице за истраживање Месеца. У децембру ове године премијер Русије Михаил Мишустин је изјавио да је припремљен и потписан споразум на нивоу влада Русије и Кине о оснивању те станице.
Међународна научна станица за истраживање Месеца је експериментално-истраживачки комплекс који ће обухвати објекте на површини Земљиног сателита и у његовој орбити, а чији ће циљ бити изучавање и коришћење Месечевих ресурса, фундамемтални истраживачки експерименти и провера технологија уз могућност дуготрајне беспилотне експлоатације и присуства људи на Месецу у будућности.
Међународна руско-кинеска станица за проучавање Месеца требало би да буде изграђена у две етапе, од 2025. до 2035. године. У саставу станице ће бити истраживачки, енергетски, орбитални и експериментални модули, модул за летове, као и командни центар, комуникациони сателит, телекомуникациона станица и модули за верификацију технологије и осматрање.

Русија ће остати на МСС што је могуће дуже

Јуриј Борисов је, такође, рекао да ће Русија настојати да буде присутна на Међународној свемирској станици што је могуће дуже.
Према његовим речима, Међународна свемирска станица је озбиљан међународни пројекат који је обогатио светску науку у области истраживања Земљине орбите.
„Данас имамо званичну дозволу руске владе да на Међународној свемирској станици радимо до 2024. године. Већ смо предали захтев да се то продужи до 2028. године. Наравно, трудићемо се да будемо присутни тамо што је могуће дуже, али нико не зна како ће станица функционисати у будућности. Видите, ситуација са 'Сојузом МС-22' је показала да ванредне ситуације могу да се догоде, нико није осигуран од таквих ствари“, рекао је Борисов.
Петнаестог децембра дошло је до квара расхладног система на космичком броду „Сојуз МС-22“ услед оштећења спољног омотача бродског агрегата. Због тог квара био је отказан излазак руских космонаута у отворени свемир.
Руски модул Наука на Међународној свемирској станици - Sputnik Србија, 1920, 20.10.2022
РУСИЈА
„Роскосмос“: Русија убрзава рад на изградњи националне орбиталне станице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала