Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Срби на КиМ живе у неком систему модерног концентрационог логора“: Север Космета блокиран 12 дана

© Sputnik / Теодор АнастасијевићБарикада у Рудару
Барикада у Рудару - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
Пратите нас
Дванаести је дан од како су Срби на барикадама у општинама Звечан, Зубин Поток и Лепосавић на северу Косова и Метохије. Кажу да ће бити уклоњене када буду ослобођени Миљан Аџић, Дејан Пантић и Слађан Трајковић и када се специјалне снаге такозване косовске полиције повуку са севера покрајине. Прелази Јариње и Брњак су затворени, ситуација је мирна.
Мисија Еулекса саопштила је да је безбедносна ситуација "узнемирујућа и напета", те да се барикаде морају одмах уклонити.
Кфор позива све стране на КиМ да омогуће безбедност и слободу кретања и да решење ситуације треба тражити путем дијалога.
С друге стране, адвокати ухапшеног бившег полицајца Дејана Пантића, које је ангажовала Канцеларија за КиМ, у петак су опет тражили суду у Приштини да се његовом сину и супрузи омогући да га чују бар на минут, али пети дан суд не одговора, саопштио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.
Породица Дејана Пантића отишла је самоиницијативно до базе специјалних косовских јединица близу административног прелаза Јариње, али ни после 12 дана није им било дозвољено да ступе у контакт са Дејаном, а једино што су успели било је да предају одећу и ствари за личну хигијену, рекао је претходно Пантићев син Предраг за Косово онлајн.

„Срби на КиМ живе у неком систему модерног концентрационог логора“

Милош Гарић, уредник портала Косово онлајн рекао је за РТС да је живот пун брига и неизвесности постало нешто што је нормално за Србе на КиМ. Додаје да је ових дана напетост велика.
"Можемо да кажемо да Срби на КиМ живе у неком систему модерног концентрационог логора. То је до скоро важило за Србе јужно од Ибра, у енклавама, али последњих месеци тај принцип, та слика и тај амбијент у коме живе Срби се преселио и на север. То је један тотални терор који наш народ трпи, свакодневно је изложен озбиљним опасностима, косовска полиција не преза да примењује брутлану силу а видимо у чему се највише огледа", истиче Гарић.
Како каже, Срби не знају када ће неко од њих бити ухапшен и спроведен пред "те судије које по кратком поступку пресуђују, без икаквих доказа и основа људе шаљу у затвор".
"Људи привидно живе неке своје животе, спавају у својим кућама, сада су на барикадама, али све остало је потпуно ненормано, терор који спроводи Аљбин Курти са својом судском и полицијском машинеријом према Србима, је нешто чега би се постидео Џорџ Орвел који је писао дистопијске романе јер ово јесте једна језиви дистопијски хорор који живимо, где су људи потпуни обесправљени, где не постоји никакав закон и правило које се поштује", напомиње Гарић.
"Аљбину Куртију као управнику једног таквог логора поптуну подршку дају људи са запада који су моћни и одређују правила живота на овом простору", рекао је Гарић.
Кризни штаб српског народа позвао је на протест сутра у 12 часова у Рудару код Крста због, како су рекли, најновијих претњи Аљбина Куртија и директне подршке немачког амбасадора у Приштини Јорна Родеа Куртију.
Опширније о ситуацији на КиМ погледајте у видеу:
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2022
СРБИЈА
Курти: Уклањање барикада не може искључити жртве
Барикаде  на северу Косова - Sputnik Србија, 1920, 20.12.2022
СРБИЈА
Кризни штаб позвао Србе на највећи протест до сада
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала