Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Слика и прилика тоталног хаоса у Европској унији: Нова самовоља Приштине и Брисела /видео/

© AP Photo / Bundas EnglerАљбин Курти у Чешкој предаје захтев Косова за чланство у ЕУ
Аљбин Курти у Чешкој предаје захтев Косова за чланство у ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
Пратите нас
Предавање захтева Приштине за чланство у ЕУ је спиновање и представа чији је циљ да се покаже да Косово само што није постало држава, али и, како истичу саговорници Спутњика, слика и прилика правног хаоса у Унији.
Премијер привремених институција самоуправе у Приштини Аљбин Курти захтев је предао чешком председавајућем, министру спољних послова те земље Микулашу Беку, на свечаности у Прагу, иако према документима саме Уније то не би смели, каже Зоран Анђелковић, бивши председник Привременог Извршног већа Косова и Метохије, уз оцену да то показује да у ЕУ више не важе никаква правила.

Правни хаос у ЕУ

Да је нормална ситуација и да неко поштује Лисабонски споразум где се у члану 47 каже да могу да конкуришу за чланство само земље Европе и међународно признате државе, они би, истиче Анђелковић, требало да кажу да пет земаља ЕУ није признало Косово и да није у реду да уопште аплицирају.
Синиша Љепојевић, дописник српских медија из Лондона, каже да је у ЕУ настао потпуни правни хаос и да се у том светлу не може искључити никаква самовоља.
„То апсолутно води самодеструкцији ЕУ. Међутим, у Унији не би требало искључити било шта, поготову сад кад је ЕУ у колективном самоубиству јер им Америка у огољеној форми говори шта да раде“, упозорава Љепојевић.
Он подсећа да је Европска комисија пре неколико година постигла са Приштином Споразум о стабилизацији и придруживању што је такође супротно правилима, а то је могла зато што је регистрована као посебно правно лице, па је тако тај договор склопљен с Комисјом, а не са ЕУ.
„Другим речима, потпуни хаос. А пошто је сад ЕУ на коленима Американци су довели до тога да Косово аплицира за чланство у ЕУ. То је више политичка гимнастика, пропагандни инструмент и притисак на Србију, а сама процедура постајања кандидата ће мало сачекати јер то изворно и није циљ“, наводи Љепојевић, који сматра да Србија на то треба да одговори повлачењем црвених линија испод којих се не може ићи.

Маркетиншки потез

Анђелковић оцењује да је захтев Приштине својеврсни маркетиншки потез који је важан не само за косовску јавност, већ и за јавност у Европи:
„Тиме се врши притисак на тамошњу јавност да каже – шта Срби праве проблема да ови коначно постану држава и стану у ред за чланство у ЕУ. Често потцењујемо реченице које Курти и Османијева говоре о Србима на Косову, да су то бандити - пре тога су говорили да су милитантни Срби. Ми знамо да је то за унутрашњу употребу али ти клишеи се појаве у неким светским медијима, а пошто нема објашњења, онда кажу – да ли је могуће да тамо владају српске банде и да су Срби такви.“
Све је то у функцији хибридног рата и притиска на Србију, али и придобијања европске јавности за њихов циљ – а то је да се отме део територије Србије, уверен је Анђелковић.
На питање може ли противљење пет чланица ЕУ које нису признале Косово али и Мађарске, која је такође изразила неслагање, спречити да кандидатура Приштине буде прихваћена, Љепојевић упозорава да у ЕУ постоји трговина по систему „ја теби – ти мени“, да тих пет чланица „нису Херкулеси“ и да у једном тренутку могу попустити. Најважније је, каже, како ће се поставити Србија без чије сагласности Косово никад не може бити држава.
„Без Србије не могу ништа. Они би највише волели да Србија призна Косово и да то питање забораве, да се легализује злочин из 1999. То код њих није завршено, то је за њих рак рана. Јер је бомбардовање отворило сезону распада система. Признањем Косова од Србије би се легализовао тај чин, а легализовао би се и метод да тај ког си бомбардовао то заврши уместо тебе. Наравно, то се неће догодити“, децидан је Љепојевић.
Он сматра да ће процес косовске кандидатуре за ЕУ ићи доста споро и зато што, како примећује, амерички и западни начин није да решавају проблеме него да их продубљују јер ако се проблем на било који начин реши они онда не могу да одрже привид свог значаја. Отуда ће се то развлачити и трајати дуго, а у међувремену, прогнозира он, биће предмет политичке пропаганде и уцењивања Србије.

Американци неће одустати

У истом кључу притисака на Србију Љепојевић види и француско-немачки план који је потом постао европски.
„Ова најновија агресивност према косовском решењу је део украјинске кризе, то Американци ни не крију. Америци је јако важно да може у тим политичким круговима да покаже неки свој политички успех и искорак и то код оних који су саверзници Русије - да понизи Србију. То је пројекат од ког Американци неће одустати и агресивност ће бити још већа јер они хоће да покажу ко је газда у овом региону“, тумачи Љепојевић.
Србија, верује и Анђелковић, треба да се узда само у себе, а не треба много да очекује од пет чланица ЕУ које нису признале Косово.
„Француско –немачки папир је усвојио Савет ЕУ што је значајније него да је то учинила Европска комисија, јер су ту сви представници ЕУ, што ће рећи да су за тај папир гласали и Шпанија, Грчка, Румунија... А папир јасно сугерише шта је циљ – да Косово и Србија треба да буду две државе, да је циљ признање Косова. На мала врата свашта се може. Ми морамо да се држимо оног „у се и у своје кљусе“ - да се захвалимо државама које нису признале Косово али да се ослонимо на две трећине човечанства које Косово такође не признају. Јер на крају све мора да се заврши у УН“, закључује Анђелковић.
 Петер Хандке - Sputnik Србија, 1920, 17.12.2022
КУЛТУРА
Цео свет је Хандкеова Србија
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала