- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Шојгу: Стратешки бомбардер Ту-160М придружио се руској нуклеарној тријади

© Sputnik / Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаСтратешки бомбардер носач ракета Ту-160
Стратешки бомбардер носач ракета Ту-160 - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
Пратите нас
Руске трупе почеле су да размештају нове системе са интерконтиненталном балистичком ракетом „Сармат“, саопштио је руски министар одбране Сергеј Шојгу на проширеном колегијуму Министарства одбране Русије.
„Успешна лансирања нове тешке ракете ракетног система ‘Сармат’ током државних тестирања омогућила су да се почне са радом на њеном развоју“, прецизирао је он.
Према његовим речима, Ракетне снаге стратешке намене завршиле су наоружавање два ракетна пука мобилних копнених ракетних система „Јарс“, а на борбено дежурство ступио је и још један ракетни пук опремљен системом са крстарећом хиперсоничном ракетом „Авангард“.
Шојгу је истакао и да су стратешке нуклеарне снаге авијације попуњене са три стратешка носача ракета Ту-160М и авионом Ту-95МС.
Ове године изведено је 73 ваздушних патрола, од којих две заједно са Народноослободилачком војском Кине.
Он је додао и да је у оквиру даљег развоја Јединственог свемирског система лансирана шеста свемирска летелица „Купол“, која омогућава континуирано праћење подручја у којима се могу наћи ракете на северној хемисфери.
Руске трупе почеле су серијски да добијају нове хиперсоничне ракете морског базирања „Циркон“, истакао је министар.
„Почеле су серијске испоруке хиперсоничне ракете морског базирања ‘Циркон’. У завршној фази је припрема фрегате ‘Адмирал Горшков' са хиперсоничним ракетама на броду за борбену службу у непланираној области Светског океана“, прецизирао је Шојгу.
Ниво савремене технологије у стратешким нуклеарним снагама, нуклеарној тријади, подигнут је на 91,3 одсто, додао је он.
„Наша нуклеарна тријада се одржава на нивоу који омогућава гарантовано стратешко обуздавање“, рекао је Шојгу.
Према његовим речима, руско наоружање и војна техника потврдили су изузетну поузданост и ефикасност током специјалне војне операције у Украјини.
„Специјална војна операција пружа јединствену прилику да се анализирају савремене методе извођења комбинованих операција, а снаге и средства које се примењују узимају у обзир у плановима за унапређење оружаних снага“, нагласио је Шојгу.
Како је навео, 2022. године количина војне технике послате руским трупама порасла је за трећину, број муниције за 69-109 одсто.
Шојгу је навео и да ће испоруке хиперсоничних ракетних система „Кинжал“ и „Циркон“ руској војсци бити повећане 2023. године, а такође ће бити настављен рад на другим перспективним врстама оружја.
Министар је навео и да ће нуклеарна подморница пројекта „Бореј А“ „Император Александар III“, као и четири подморнице и 12 бродова, ући у састав руске морнарице 2023. године.
Стратешке ракетне снаге ће 2023. године такође добити 22 лансерна система са интерконтиненталним балистичким ракетама „Јарс“, „Авангард“ и „Сармат“, додао је Шојгу.

Планови за 2023. годину

Како је навео, опште и тенковске армије добиће мешовите авијационе дивизије и бригаде армијске авијације са по 80-100 хеликоптера.
Према његовим речима, у обалским снагама Ратне морнарице Русије на бази постојећих бригада мораће да се формира пет дивизија поморске пешадије.
Такође ће се у војсци формирати три нова директората ваздухопловних дивизија, осам нових пукова бомбардера, један ловачки пук, као и шест бригада армијске авијације.
Према његовим речима, број војника по уговору у земљи требало би да до краја 2023. буде повећан на 521 хиљаду, док у даљем развоју Оружаних снага приликом регрутовања треба постепено повећавати старосну границу са 18 на 21 годину, а горњу границу подићи са 27 на 30 година.
Говорећи о плановима и задацима развоја руске, Шојгу је истакао да ће Оружане снаге Русије 2023. године спроводити специјалну војну операцију против Кијева док се њени задаци у потпуности не испуне. Он је додао и да руске групе трупа треба да одрже мир и стабилност у Нагорно-Карабаху и Сирији.
Пробе балистичке ракете Сармат - Sputnik Србија, 1920, 21.12.2022
РУСИЈА
Путин: Руска војска ускоро добија ракете „Сармат“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала