- Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
ЖИВОТ
Занимљивости из земље и света

Први пут откривени остаци сисара које су јели диносауруси

© Фото : Pixabay / EfraimstochterЛетећи диносаурус – илустрација
Летећи диносаурус – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2022
Пратите нас
Нова студија коју су водили научници у Лондону бележи веома ретко откриће случаја диносауруса који је појео сисара.
Студија показује фосил диносауруса припада малом пернатом диносауруса по имену микрораптор који је живео у древним шумама данашње Кине у периоду ране креде, пре око 120 милиона година. Микрораптор је био величине вране и имао је дуго перје на предњим и задњим ногама и вероватно је клизио са дрвета на дрво, ловећи мале животиње.
Иако је примерак први пут описан 2000. године, много година касније професор Ханс Ларсон са Универзитета Мекгил у Монтреалу уочио је оно што су други пропустили – остатке друге животиње у њему – стопало древног сисара сачувано између ребара. Заједно са др Хонеом и колегама из Канаде, САД и Кине, они су сада описали ово додатно откриће.
Стопало сисара је скоро комплетно и припадало је веома малој животињи, величине савременог миша. Анализа костију указује да је то био створ који је претежно живео на земљи и није био добар пењач, што га чини занимљивом опцијом за микрораптора који је вероватно већину свог времена проводио на дрвећу.
Претходне студије су откриле друге примерке микрораптора који су ручали птицу, гуштера или рибу. Дакле, са овим доказима о конзумирању сисара, јасно је да је овај диносаурус имао разнолику исхрану и да није био пробирљив. Није сигурно да ли су дотични диносауруси директно ловили и јели ове животиње или су их пронашли већ мртве и похватали их..
„Толико је ретко да се нађу примерци хране унутар диносауруса, тако да је сваки примерак заиста важан јер даје директан доказ о томе шта су јели“, кажњ др Давид Хоне са Универзитета Квин Мери у Лондону.
„Иако овај сисар апсолутно не би био људски предак, можемо се осврнути на неке од наших древних рођака који су били оброк за гладне диносаурусе. Ова студија даје слику фасцинантног тренутка у времену – то је један од првих записа о диносаурусу који једе сисаре – чак иако то није тако застрашујуће као у ‘Парку из доба јуре‘“, наводи научник.

„Сјајна ствар је што би, попут ваше кућне мачке која је била отприлике исте величине, микрораптор био лака животиња за живот, али ужасан ако би изашао јер би ловио све од птица на вашем хранилишту до мишева у вашој огради или риба у вашем рибњаку“, каже др Алек Дечечи са колеџа Маунт Марти.

Фосил диносауруса – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 08.12.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Пронађен фосил стар 100 милиона година /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала