- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Лекић: У новој влади Црне Горе ДФ, Демократе, УРА...

© Youtube/Igor TosicМиодраг Лекић
Миодраг Лекић - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2022
Пратите нас
Лидер Демоса Миодраг Лекић сматра да нема разлога да међународни партнери не успоставе сарадњу с Владом која би била на основу актуелног Закона о предсједнику.
Министри спољних послова Аустрије и Словеније Александер Шаленберг и Тања Фајон позвали су јуче у Подгорици на хитан избор судија Уставног суда, поручујући да ће ЕУ озбиљно размотрити да ли ће сарађивати са Владом која би била фомирана на основу актуелног, како кажу, упитног Закона о предсједнику.
Лекић је у емисији „Аргументи“ на ТВЦГ, казао да очекује да неће бити сметњи, јер се ради на поступку који је базиран на демократским правилима, односно на вољи парламентарне већине.
Лекић, којег парламентарна већина предлаже за премијера 44. владе, рекао је да ће почети консултације са партијама када буде именован за мандатара. У његовој Влади, како је додао, били би ДФ, Демократе, УРА и остатак странака окупљених у већини.
„Били би у њој сви, а прије свега најјаче странке. Ако смо 2020. имали заједничку побједу, онда и та Влада треба да буде заједничка...Не мора бити пропорционална заступљеност, у односу на резултате. Неки су исказали компромис и да имају мање министара него што би им у односу на резултат припадало“, истакао је он.
О порукама међународне заједнице које се тичу ДФ-а, а које нијесу афирмативне, рекао је да ће они који то условљају морати и да аргументују.
„ДФ ће бити присутан у Влади, ово олако давање етикета је превршило сваку мјеру....Кога сте чули из ДФ да јавно саопштава да је Русија у праву и да не изражава солидарност са Украјином..Не видим разлог да неко не упостави односе са будућом Владом..”, навео је Лекић.
Лекић је и вечерас поновио да предсједник Црне Горе и ДПС-а Мило Ђукановић блокира политичке процесе у Црној Гори. Он је је рекао да се парламенту одузима право да предузима иницијативу формирајући већину, спречава се формирање Уставног суда и, оно што је посебно нечувено, не омогућава се пренос власти у Подгорици.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала