- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији о посети Зеленског САД: Представа којој нису сви аплаудирали

© AP Photo / Ukrainian Presidential Press OfficeПредседник Украјине Владимир Зеленски
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2022
Пратите нас
Посета Владимира Зеленског Вашингтону у тренутку који је критичан за Украјину, иако је био „епска позоришна представа“, неће помоћи Кијеву да осигура подршку републиканаца у Конгресу САД, пишу западни медији.
Зеленски је у среду допутовао у Вашингтон, где је разговарао с америчким председником Џозефом Бајденом и наступио пред Конгресом САД. Он је изјавио да не зна како изгледа „праведан свет с Русијом“, али да је уверен да он искључује компромисе у вези с територијом и суверенитетом.

Критичан тренутак

Како пише амерички лист „Политико“, време за посету Зеленског Вашингтону није изабрано случајно. За мање од две седмице републиканци ће преузети контролу над Представничким домом у Конгресу САД, што може да угрози даље финансирање Кијева.
Посета Зеленског треба да покаже солидарност „узнемирене Европе“, да би она и даље помагала Кијеву због напада на украјинску инфраструктуру.
„Опасни услови подстакли су Зеленског да се упути у Вашингтон да би захвалио Бајдену за подршку, као и да нагласи да је борба далеко од краја“, пише „Политико“.

„Нови Черчил“

Британски лист „Фајненшел тајмс“ назива посету Зеленског Вашингтону „муњевитом“.
Иако су САД раније посећивали и бивши председник Јужног Вијетнама Нго Дин Зјем, и бивши председник Авганистана Хамид Карзај, којима је Вашингтон обећао помоћ, а потом кренуо на њих војском, западни медији, укључујући „Фајненшел тајмс“ и шпански „Паис“ упоредили су посету Зеленског с наступом британског премијера Винстона Черчила пред Конгресом САД 1941. године, током Другог светског рата.
Сам Зеленски, који се више пута појављивао на фотографијама на којима су у позадини украјински војници с нацистичком симбоиком, није пропустио да у говору пред америчким конгресменима упореди Украјинце са савезницима током рата против нацистичке Немачке.
Немачки лист „Шпигл“ наводи да Зеленског не треба ускоро очекивати у посети Немачкој.
„У најближој будућности не треба очекивати да ће Зеленски уручити немачком канцелару Шолцу медаљу почасног украјинског војника, као што је јуче учинио с Бајденом“, наводи лист.
„Шпигл“ наводи да је помоћ Немачке Украјини до сада била „свега“ око пет милијарди евра, док је Вашингтон Кијеву обезбедио око 50 милијарди долара, пре свега кроз испоруке наоружања.

Саратога, Уранци и хемија

Низ западних медија је скренуо пажњу на то да се Зеленски припремио за наступ пред америчком публиком. Поред Арденске битке у Другом светском рату, он је, такође, споменуо и Битку код Саратоге – један од кључних сукоба током Рата за независност у САД. С том битком упоредио је борбе у Артјомовску, у којем је украјинска војска у посебно тешком положају.
Иако „Политико“ наводи да између Бајдена и Зеленског постоји „хемија“, амерички председник није успео да избегне своје традиционалне лапсусе, те је Украјинце назвао Уранцима.
„Обезбедили смо милијарде долара директне буџетске подршке како бисмо били уверени да ће украјинска влада успети да осигура основне, фундаменталне услуге Уранцима (Украјинцима), као што су здравствено осигурање, образовање“, рекао је председник САД, а пренето је на сајту Беле куће.
Страни медији су, такође, скренули пажњу на одећу политичара. Како наводи „Политико“, Бајден је имао жуто-плаву кравату – у бојама Украјине. „Фајненшел тајмс“ скреће пажњу на то да је у тим бојама био и низ демократа.
Зеленски је, међутим, био у својој препознатљивој војној одећи, наводе „Политико“ и „Паис“.
Амерички лист „Волстрит џурнал“ закључује да је посета Зеленског „епска позоришна представа, која би требало да мотивише мноштво гледалаца – у САД, Европи и у самој Украјини“.
Председник Украјине Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2022
СВЕТ
Зеленски у Конгресу тражио авионе и тенкове; Медији: Није постигао главни циљ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала