- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Начелник Генералштаба Русије: Руски „Кинџали“ непобедиви за украјински ПВО

© Sputnik / Андрей Станавов / Уђи у базу фотографијаЛовац-пресретач МиГ-31К са хиперзвучном ракетом „кинџал“ на ваздушној паради поводом Дана победе у Москви
Ловац-пресретач МиГ-31К са хиперзвучном ракетом „кинџал“ на ваздушној паради поводом Дана победе у Москви - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2022
Пратите нас
Руске хиперзвучне ракете „Кинџал“ показале су се као непобедиве за украјинску противваздухопловну одбрану, изјавио је начелник Генералштаба Оружаних снага Русије, генерал армије Валериј Герасимов.
„Авијациони ракетни комплекс 'Кинџал' показао је високу ефикасност и нерањивост када је реч о противваздухопловним системима који су постављени у Украјини“, нагласио је Герасимов.
Генерал је на брифингу за стране војне аташее истакао да је хиперзвучно оружје први пут употребљено током специјалне војне операције.

Украјински војно-индустријски комплекс је парализован

Према његовим речима, борбена дејства у оквиру руске специјалне војне операције у Украјини имају веома жесток карактер од самог почетка, а дужина фронта у Украјини сада је 815 километара.
„У овом тренутку линија борбеног контакта је дугачка 815 километара. Ако се узме у обзир повећање борбених могућности војске ситуација на линији фронта је стабилизована, основни напори наше војске су усмерени на завршетак ослобађања територије Доњецке Народне Републике“, нагласио је Герасимов.
Према његовим речима, руске високопрецизне ракете далеког домета су током специјалне војне операције обориле више од 1.300 кључно важних објеката у Украјини, што је омогућило суштинско смањење борбеног потенцијала украјинске армије и парализовало украјински војно-индустријски комплекс.
Герасимов је додао да је руска авијација већ уништила 11.000 јединица украјинског наоружања, изводећи око 150 летова дневно.
Он је, такође, истакао да су руски ракетни напади парализовали рад украјинског војно-индустријског комплекса, као и да су руске ударне беспилотне летелице од почетка специјалне војне операције уништиле више од 600 украјинских објеката.
Генерал је подсетио на то да је током активних офанзивних дејстава руских снага ослобођена Луганска Народна Република, да је с минималним губицима ослобођен Маријупољ, те да је успостављена потпуна контрола над азовском обалом, као и над територијама у Херсонској и Запорошкој области.
Он је, међутим, додао да украјинска војска, без обзира на знатне губитке у људству и војној техници, наставља да пружа активан отпор, захваљујући свестраној војној подршци САД и њихових савезника.

САД посматрају НАТО као свој инструмент

Герасимов је упозорио на то да је Запад од почетка специјалне војне операције Украјини испоручио више од 350 тенкова, 700 артиљеријских система, 100 вишецевних ракетних бацача, 30 хеликоптера, најмање 5.000 беспилотних летелица.
Он је додао да САД и њихови савезници од почетка специјалне војне операције доследно повећавају обим војне помоћи Кијеву како би продужиле трајање сукоба, те да је укупна војна помоћ Украјини до сада готово 100 милијарди долара, а да највише испорука стиже из САД, Велике Британије, Пољске и Румуније.
Према његовим речима, дејства НАТО-а повећавају напетост и смањују ниво безбедности на линији контакта с Русијом.
„САД посматрају Северноатлантску алијансу као један од инструмената заштите управо америчких интереса у глобалним размерама, на штету безбедности европских земаља. Практични кораци за што бржу интеграцију Шведске и Финске у Алијансу сведоче о томе да, под измишљеном претњом из Русије, Вашингтон тежи томе да максимално приближи блок НАТО-а нашим границама тиме што привлачи нове сателите. Дејства Северноатлантске алијансе толико повећавају напетост и смањују ниво безбедности управо на линији контакта Русија-НАТО“, упозорио је Герасимов.

Заједнички одговор Русије и Кине војној експанзији САД у региону

Генерал је, такође, говорио о заједничким морнаричким вежбама, ваздушним патролама и другим заједничким војним маневрима Русије и Кине, истичући да је то одговор две земље на агресивно повећавање војног потенцијала САД у региону.
„Практична реализација стратешког партнерства с Кином су руско-кинеске морске и ваздушне патроле у Азијско-пацифичком региону, као и вежбе и обука. Циљ таквих активности јесте повећање борбене усклађености армија и снага двеју земаља и способности да се супротставе новим изазовима и претњама“, истакао је Герасимов.
Генерал је истакао да је та сарадња логична реакција на агресивно повећавање војног потенцијала САД у региону.
„Истовремено, не намеравамо да, следећи пример Вашингтона, стварамо у региону никакве савезе и нове линије поделе. Вежбе изводимо у строгом складу с међународним правом“, нагласио је генерал.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала